BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angol miniszter: "Nagy-Britannia önelégült volt"

Túl nagyok a brit bankok, túl kevés az expor, a britek a gazdaságpolitikájuk hibáival hadakoznak - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung annak az interjúnak az előszavában, amelyet Vince Cable brit gazdasági miniszter adott a német lapnak.

Cable elismerte, hogy Nagy-Britannia önelégült volt. "Tíz éven át rohamos növekedést mutattunk fel, ám ennek nem volt biztos alapja. Ezt tudomásul kell vennünk. A brit bankszektor túlságosan naggyá vált. Ha a bankjaink mérlegfőösszegét Nagy-Britannia gazdasági teljesítményéhez viszonyítjuk, az arány jelentősen nagyobb annál, mint a legtöbb  nyugati gazdaságban. Az igényes ipari termékeket illetően erősebbekké kell válnunk" – fogalmazott a miniszter a FAZ-nak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne úrrá lenni az euróválságon, a brit gazdasági miniszter kifejtette: nem Nagy-Britanniára tartozik, hogy az eurózóna tagországokat kioktassa arról, mi a teendő. "Nagy-Britannia nem tagja a valutauniónak, de természetesen bennünket, briteket is sújt az euróválság a nemzetközileg összekapcsolt bankrendszeren és külkereskedelmen keresztül. A válság enyhítését szolgáló instrumentumok az asztalon vannak. Most arról van szó, hogy azokat hasznosan használjuk: a dél-európai országoknak igazodásokat kell végrehajtaniuk. Ez világos" – szögezte le Cable.

Arra a kérdésre, a brit kormány miért nem nyújt nagyobb segítséget a válság enyhítésére, Cable úgy válaszolt: "jelentős pénzügyi segítséget nyújtottunk Írországnak, és tőkét a Nemzetközi Valutaalapnak. Konstruktív szerepet akarunk játszani Európában." A tárcavezető megerősítette: azt akarják, hogy az európai projekt sikeres legyen, még ha nem is tagjai a valutaunióban. A tárcavezető kiemelte, hogy a brit külkereskedelem fele Európába irányul, emellett a bankrendszer is szorosan kapcsolódik az EU-hoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.