BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszonyatos következményekkel járna a görögök kilépése

Óriási mértékben csökkenne a görög lakosság életszínvonala, ha Görögország kilépne az euróövezetből – vélik a National Bank of Greece kutatói.

A bank szerint felére csökkenne a lakosok jövedelme és robbanásszerűen megnövekedne a munkanélküliség, valamint az infláció is, ha Görögország kilépne az euróövezetből. Ezzel komor prognózissal figyelmeztették a görögöket három héttel az újabb parlamenti választások előtt az euróövezetből való kilépés súlyos következményeire.

Az elemzés szerint az egy főre jutó jövedelem 55 százalékkal esne, az új valuta az euróval szemben 65 százalékot vesztene az értékéből. A bank közölte, hogy ezen prognózisadatok közlésével akar hozzájárulni az euróövezetből való kiszállásról folyó párbeszédhez.

A május 6-án tartott parlamenti választás nem hozott eredményt a Görögország hitelezőivel kötött 130 milliárd euró összegű konszolidációs és takarékossági csomag ügyében. A legújabb közvélemény kutatás szerint a program támogatói jelenleg némileg vezetnek. A választás újabb fordulója június 17-én lesz.

Ám Görögország kilépése nélkül is az adóemelések és a költségcsökkentések már keményen sújtanak. Cégek omlottak össze, és a munkanélküliségi ráta már 22 százalékos, a 15-24 éves korosztályokhoz tartozó fiatalok körében pedig minden másodiknak nincs munkája. A görög lakosság kétharmada ugyanakkor visszautasítja a bér- és a nyugdíjcsökkentést, bár a legtöbb görög meg akarja tartani az eurót, mint valutát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.