BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a nap negatív meglepetése

A februári 0,4 százalékos növekedés után áprilisban ugyanilyen mértékben csökkent az ipari termelés volumene az Európai Unióban – jelentette az Eurostat hétfőn.

A közös pénzt használó blokkban a februári 0,8 százalékos erősödést követte 0,3 százalékos visszaesés – alaposan rácáfolva az elemzőkre. (A Bloomberg konszenzusa 0,4 százalékos növekedés volt.)

Éves összevetésben az unió egészében 1,9 százalékkal, az euróövezetben 2,2 százalékkal esett vissza a termelés az év harmadik hónapjában (februárban 1,5 százalékkal csökkent a volumen).

Éves összevetésben a legerőteljesebb növekedést Szlovákiában regisztrálták (12,1 százalék), a legnagyobb visszaesést Luxemburgban (11,3 százalék). A magyar mutatók az Eurostat összesítésében még nem szerepelnek, mivel a végleges adatsort csak kedden teszi közzé a KSH. Az előzetes jelentés szerint az év harmadik hónapjában az ipari termelés volumene (nyers adatok szerint) 1,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. (A Reuters konszenzusa 0,2 százalékos éves szintű bővülés volt. A szakembereknek naptári hatást figyelembe vevő növekedési ütemet sem sikerült eltalálniuk. A tényadat ebben a sorban 0,6 százalékos éves növekedés, szemben a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző tippjeinek mínusz 0,6 százalékos mediánjával.

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a közös pénzt használó blokk gazdasága zsugorodni fog 2012-ben; legutóbb 2009-ben csökkent a GDP. Az Európai Bizottság legfrissebb, május elején közzétett prognózisa szerint 2012-ben 0,3 százalékos visszaesés várható, a legnagyobb mértékben – a 2011-es 6,9 százalék után 4,7 százalékkal – a görög gazdaság esik vissza a brüsszeli üveggömb szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.