BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország a legsérülékenyebb

A közép-kelet-európai régió összes országában visszaesett a beszerzési menedzser index, amely jelzi a feldolgozóipar visszaesését és alátámasztja, hogy a régió sebezhető az euróövezeti gyengülő kereslet miatt – vélekednek a Citi elemzői.

A negatív meglepetés – különösen, hogy a régió összes országába 50 pont alá került a beszerzési menedzser index –, így a romló európai kilátások várhatóan kevésbé szigorú monetáris politikához vezetnek Lengyelországban és a Csehországban. A Citi elemzői az irányadó kamatok változatlanságára számítanak az év végéig az emelkedő infláció ellenére.

Magyarországon a kilátások romlása miatt erősödhet a galamb szemlélet a monetáris tanácsban, és 100-1500 bázispontos kamatcsökkentés következhet be az IMF-megállapodással, amely tovább csökkentheti a kockázati prémiumot – vélekednek a Citi elemzői.

A magyar feldolgozóipari beszerzési menedzser index esett vissza a legélesebben a régióban. Az elemző emlékeztet, hogy 46,9 pontra csökkent áprilisban az előző havi 57,7-ről. Az index 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb értéket mutatja.

A márciusi érték növelte az index volatilitását, az áprilisi folytatódott a csökkenő trend. Az új megrendelések erősen csökkentek, 60,9 pontról 48,6-ra, és marginálisan az export is esett, 49,9 pontra. Ez további lassulást sugall a következő hónapokra. Bát az új autógyáraknak lehet némi hatása, amely ellensúlyozhatja a gyengülő euróövezeti keresletet, a gazdaság nyitottsága miatt zsugorodhat a belső kereslet.

Magyarország gazdasága továbbra is a legsérülékenyebb lehet a negatív külső sokkokra legnagyobb kereskedelmi partnere felől, és az új megszorító intézkedések tovább csökkenthetik a belföldi keresletet. A romló növekedési kilátások erősíthetik az agresszív kamatcsökkentést. A 7 százalékos kamatot 2012 negyedik negyedévében kezdhetik csökkenteni, összesen 100-150 bázisponttal, fokozatosan – vetítik előre a közgazdászok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.