BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt az elemző, aki eltalálta a GDP-adatot

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent (nyers adatok alapján) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok 0,4 százalékos csökkenést vártak.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett.

Naptárhatástól megtisztítva 1,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság az előző év azonos időszakához képest. Szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva pedig 1,5 százalékkal csökkent a GDP éves alapon – derül ki a KSH adataiból.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

„A mezőgazdaságnak múlt évben nagyon jó időszaka volt, így a mezőgazdasági GDP év/év alapon csökkenhetett” – mondta a Világgazdaság Online-nak Eppich Győző, az OTP Bank közgazdásza. A bank elemzői a KSH előzetes adataival megegyezően 0,7 százalékos GDP-csökkenésre számítottak.

„Az összes fontosabb aktivitást mérő indikátor – ipari termelés, építőipar, kiskereskedelem – csökkenést mutatott az első negyedévben, így a GDP negyedév/negyedév alapú csökkenése nem meglepő” – tette hozzá. Az OTP Bank közgazdásza szerint egész évben stagnálás közelében lehet a gazdaság, amit az első negyedéves adatok nem írnak felül.

A negatív meglepetést elsősorban a februárban hatalmasat zuhanó építőipar okozta, mivel a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye (feltehetően a szélessávú mobilhálózatok fejlesztésének köszönhetően) növekedett – mutatott rá Suppan Gergely.

„A második negyedévben a Mercedes gyár indulásának köszönhetően továbbra is növekedést várunk negyedéves összehasonlításban, így a magyar gazdaság elkerülheti a technikai recessziót, azonban ez feltehetően nem lesz elég arra, hogy az éves alapú GDP növekedést mutasson” – vélekedett.

„A fogyasztás feltehetően újra visszaesett, míg a beruházások visszaesése folytatódhatott, a nettó export növekedési hozzájárulása pedig jelentősen szűkülhetett. Némi reményt adhat, hogy márciusban megugrott az ipar külföldi új rendelései és rendelésállománya, amit részben a Mercedes üzem indulása okozhatott” – írta a TakarékBank vezető elemzője.

„Miután az év első három hónapjában az ipari termelés - ami tavaly még fölfelé húzta a hazai gazdaságot - rendre visszaesést mutatott, nem meglepő, hogy az első negyedéves hazai GDP is csökkenést produkált. Mivel Európában egyértelműen a konjunktúra lassulása tapasztalható, ezért a következő hónapokban sem számíthatunk jelentős javulásra itthon” – véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A folytatást illetően valamelyest optimizmusra adhat okot, hogy a második negyedévben az új autóipari beruházások hatására tovább gyorsulhat az export, amely már tetten érhető az új exportrendelések több mint 20 százalékos emelkedésében. Ugyanakkor a rossz első negyedéves eredmények tükrében elképzelhető, hogy az idei évre tervezett +0,1 százalékos GDP várakozás sem teljesül, ez pedig rontja a költségvetés kilátásait. Mindez tovább erősíti a védekező, óvatos befektetések indokoltságát, ezért jelenleg a részvény befektetésekkel szemben elsősorban a pénzpiaci befektetéseket javasoljuk” - mondta el a befektetési szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.