BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Selmeczi: Ha az egyik cég rámhárítja az adót, odébb állok - videó

A távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek; "ez most az ő adójuk, ez most az ő terhük" - jelentette ki a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament döntött a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről.

A távközlési adó ügyfelekre hárítását firtató felvetésre Selmeczi Gabriella azt válaszolta: "Magyarországon van három társaság, amely szolgáltat. (...) Ha az egyik cég azt mondja nekem, hogy rám hárítja a telefonadót, akkor fogom magam, odébb állok, és egy másik társaságnál kötök szerződést".

A Telenor az új perc alapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik - közölte a Telenor Magyarország csütörtökön az MTI megkeresésére. A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy a kormány által a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat ismeretében már hét elején meghozták a szükséges döntéseket. Mivel az Országgyűlés a szolgáltatók javaslatait figyelmen kívül hagyva gyakorlatilag változatlan tartalommal szavazta meg a törvényt, ezért e döntések felülvizsgálata nem szükséges, a cégnél az előkészületek gőzerővel folynak, ám a részletekről csak későbbi időpontban kívánnak tájékoztatást adni.

Kutas István, a Telenor Magyarország kommunikációs igazgatója az MTI-vel azt közölte, hogy ha az adót a jelenlegi tervezet formájában vezetik be, akkor 2012 második felében Magyarországon egyszerre két távközlési különadó lesz érvényben, amely a Telenor Magyarországnak mintegy havi 1 milliárd forint plusz adóterhet jelentene. 

"Ez már az a nagyságrend, amit nem tudunk lenyelni, így az új különadó hatálybalépésétől a perc alapú adót érvényesítenünk kell az árainkban. Amint a két különadó közül az egyiket kivezetik, és más gazdasági tényezők változatlanok maradnak, az árainkat visszaállítjuk a régi szintre" - áll az írásos válaszban. 

A Telenor szerint sokkal nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, ha leépítéssel vagy a fejlesztések leállításával reagálna az új adóra. A Vodafone Magyarország sajtóosztálya azt közölte, hogy a társaság a hét elején meghozta a szükséges döntéseket. Hozzáteszik, hogy a társaság bízik abban, hogy a közös iparági javaslatot figyelembe veszik, s szakmai alapokon nyugvó törvény születik, ebben az esetben az ezzel kapcsolatos döntéseit a Vodafone felül fogja vizsgálni. 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a távközlés a gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata, amely egyben más iparágak katalizátorául is szolgál, és álláspontjuk szerint most ez került veszélybe. A Vodafone utalt a Világbank nemrég publikált elemzésére is, amely szerint a mobil szélessávú ellátottság 10 százalékos növelése 1,4 százalékos GDP-növekedést indukál. 

A Magyar Telekom nagyon bízott abban, hogy a törvény elfogadásánál az ügyfelek és az ország érdekében megfogalmazott  szakmai javaslatokat figyelembe veszik. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy végül erre nem került sor. Nagyon komoly teherről van szó, nagyságrendjében a jelenlegi különadóhoz mérhető, melynek közel felét a Telekom fizeti be a költségvetésbe. Ez csak 2011-ben több mint 24 milliárd forintot tett ki. A különadó mellett párhuzamosan megjelenő új adónem miatt júliustól újabb jelentős terheléssel kell számolnunk, 2012-ben ez várhatóan 10 milliárd forint távközlési adót jelenthet - közölte a Magyar Telekom.

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen a Joint Venture Szövetség elnökévé választása alkalmával szerdán úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a hazai gazdaság egyik húzóágazataként jelentős munkáltatói és beruházói szerepet betöltő távközlési iparág valamennyi szereplője számíthat arra, hogy az ország versenyképességének érdekében fenntartható megoldás születik a távközlési adó vonatkozásában.

A három mobilszolgáltató a hét elején közös javaslatot nyújtott be a távközlési adó kapcsán. A javaslat lényege, hogy amennyiben a kormányzat ragaszkodik az ágazatra kivetett újabb különadóhoz - a versenysemlegesség és az egyenlő elbánás elvének megfelelően a szolgáltatók indokoltnak tartanák, hogy a műsorterjesztők is vállaljanak részt a teherviselésben. Emlékeztettek, hogy a 2010-ben bevezetett válságadók a távközlési szektor valamennyi szolgáltatóját terhelik.

Közjogi érvénytelenség vár az adóra?

A kormány május 11-én terjesztette az Országgyűlés elé a távközlési adóról szóló törvény tervezetét. A parlamenti többség a benyújtást követő munkanapon döntött arról, hogy az új adófajtát megállapító indítvány tárgyalására az úgynevezett „kivételes sürgős eljárás” szabályai legyenek az irányadók - emlékeztet Gadó Gábor jogász.

Nyilvánvaló, hogy 2012. január 1-jét követően sem vesztették el aktualitásukat azok az alkotmánybírósági döntések, amelyek a hatalomgyakorlás demokratikus kritériumait semmibe vevő, hatásában kiszámíthatatlan törvénykészítés alkotmányos buktatóit sorolták fel. Ebből viszont az a kényszerű konklúzió adódik, hogy az alaptörvény-ellenes Házszabály segítségével elfogadott „telefonadó-törvényre” előbb-utóbb szintén a közjogi érvénytelenség bírói megállapítása vár.

Nyilvánvaló, hogy 2012. január 1-jét követően sem vesztették el aktualitásukat azok az alkotmánybírósági döntések, amelyek a hatalomgyakorlás demokratikus kritériumait semmibe vevő, hatásában kiszámíthatatlan törvénykészítés alkotmányos buktatóit sorolták fel. Ebből viszont az a kényszerű konklúzió adódik, hogy az alaptörvény-ellenes Házszabály segítségével elfogadott „telefonadó-törvényre” előbb-utóbb szintén a közjogi érvénytelenség bírói megállapítása vár.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.