BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új feszültség - Merkel hozzászokott, hogy irányítsa az eurózónát

Hollande francia elnök hivatalba lépése óta feszültség tapasztalható a német-francia viszonyban - írja a Financial Times Deutchland (FTD).

A francia elnök eurókötvények bevezetését szorgalmazza, amit viszont a német kancellár semmi szín alatt nem fogad el. Jellemzően száz napig tart az a türelmi idő, amíg egy politikust nem értékelnek hivatalba lépését követően. Ám az új francia elnöknek ez nem adatik meg. Az euróválság ismét éleződik, és megoldás után kiált. A kancellár kőkeményen nekiment az eurókötvényekre vonatkozó követelésének, az FTD szerint már egy héttel Hollande hivatalba lépése után nyilvánvalóvá vált, hogy Párizs és Berlin tengelyt akasztott.

A kormányváltás révén Európában is súlyeltolódás ment végbe, Merkelnek pedig gondot okoz ennek kezelése. A kancellár a lap megfogalmazása szerint az utóbbi években hozzászokott ahhoz, hogy az euróövezetben tisztán német pozíciót képviseljen és a végén érvényesítse is az akaratát. Ebben Hollande elődje, Nicolas Sarkozy sem akadályozta meg, az új francia elnök azonban elég öntörvényű ahhoz, hogy akkor is ragaszkodjon elképzeléseihez, ha Merkel támadja azokat. Ebben pedig – írja az FTD – a többi euróövezeti kormányfő támogatását is élvezi, kollégái sem akarják ugyanis, hogy Merkel kvázi egyeduralkodóvá váljon az eurózónában.

Ugyanakkor a lap úgy véli, hogy a Merkel-Hollande párharc részben taktikai jellegű is, hiszen júniusban parlamenti választások tartanak Franciaországban, Hollande-nak pedig a szocialisták érdekében ragaszkodnia kell a programjához. Merkel pedig addig nem fog engedni saját pozíciójából, amíg – a választási célokon túl – ki nem tapasztalja, mennyire meggyőzhető Hollande. Az EU-csúcsot tehát egyelőre a feszültségek jellemzik majd, ami addig nem is gond, amíg közel a véleménykülönbségek feloldásának lehetősége. Egységes német-francia front nélkül ugyanis az EU a fal felé tart – zárul az FTD cikke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.