BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés: Már nem romlik olyan gyorsan a pénzünk

Májusban a fogyasztói árak 5,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Reuters által megkérdezett közgazdászok 5,7 százalékos inflációra számítottak.

Az infláció 5,3 százalékon alakult májusban, míg a harmonizált fogyasztói árindex 5,4 százalék lett a KSH szerint. Egy hónap alatt csökkent az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek ára, míg az élelmiszereknél kismértékű árnövekedés történt.

A várakozások alatti infláció segíthet abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövőben lazább monetáris politikát folytasson. Ugyanakkor ehhez további olyan hónapok kellenek, amikor az infláció pozitív meglepetést okoz, illetve egy alacsonyabb pályára tud állni. A kamatcsökkentés feltétele továbbá, hogy az EU/IMF-tárgyalások is kedvezően alakuljanak.

Emlékezetes, a monetáris tanács egyes külső tagjai a közelmúltban úgy nyilatkoztak, hogy a kamatcsökkentéshez elegendő, ha kézzelfogható előrehaladás történik az EU/IMF-tárgyalásokban. Egy tag pedig már hónapok óta a 7 százalékos irányadó ráta csökkentésre szavaz.

Elsődlegesen a kockázati megítélésünk és az EU/IMF-tárgyalások alakulására figyelhetnek a döntéshozók, azonban az infláció csökkenése segítheti az alapkamat mérséklését.

A szolgáltatásoknál az árcsökkenést az egyéb távolsági utazási díjak jelentős csökkenése, ezen belül – a KSH szerint – a repülőjegy árak esése magyarázza, a legtöbb termékkategóriában az ilyenkor szokásosnak megfelelő volt az áremelkedés.

„Bár a következő hónapokban az éves árindex növekedésére lehet számítani, az inflációs csúcs a korábban vártnál alacsonyabb lehet, év végén pedig 5 százalék környékén alakulhat az árindex” – vélekedett Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője szerint mai adat alátámasztja, hogy egy IMF-megállapodást követően kamatcsökkentésbe kezdhetne az MNB.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az MNB csak akkor csökkenheti az alapkamatot, ha az IMF-tárgyalások lezárása után nemcsak az ország kockázat mérséklődik jelentős mértékben, hanem a forint árfolyama is lényegesen erősödik, hozzájárulva az infláció további csökkentéséhez.

A Citigroup közgazdászai szerint a maginfláció csökkenése támogatja a monetáris tanács „galamb” tagjait, de még korai lenne az IMF-tárgyalások megkezdése előtt kamatot csökkenteni.

Az IMF-tárgyalások megkezdése után azonban kamatot csökkenthet az MNB. A Citi elemzői szerint szeptemberben indulhatnak meg a tárgyalások, és összesen 100 bázispontos, fokozatos kamatcsökkentésre számítanak.

1 hónap alatt – 2012. áprilishoz viszonyítva – a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,1 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent. Növekedett a száraztészta (3,2 százalék), a liszt (2,5 százalék) és a baromfihús (1,8 százalék) ára is. Árcsökkenés következett be a tojás (8,7 százalék), a tej (3,2 százalék) és a sajt (2,1 százalék) esetében. A főcsoportok közül a ruházkodási cikkek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia esetében szintén áremelkedés volt megfigyelhető (0,6 százalék és 0,1 százalék). Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (1,4 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalék, a szolgáltatásokért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt.

12 hónap alatt, 2011. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (49,4 százalék), a sertészsiradék (28,1 százalék), a csokoládé, kakaó (20,1 százalék), a kávé (14,3 százalék), a sertéshús (11,4 százalék) és a párizsi, kolbász (11,1 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (13,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (11,4 százalék) és a cukor (10,2 százalék) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,2 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag  felett, 7,7 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 14,4 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,9 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14,0 százalékkal, a távfűtés 10,5 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 3,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,9, a csatornadíj 5,3 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,0 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011. májushoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.