BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zavargások, éhséglázadások jöhetnek Görögországban

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat, nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra – mondta el az alapblog.hu-nak adott interjúban Charambalosz Tszardanidisz, a befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt, az Institute of International Economic Relations igazgatója.

Vasárnap stabilizálták pozíciójukat mind a nácik, mind a kommunisták, mindkettő  a helyzet rosszabbodásából kíván profitálni, a választások második helyezettje, a radikális baloldal meggyőződése pedig, hogy az idő neki dolgozik, és az év végére hatalomra fog jutni, mondta Charambalosz Tszardanidisz az alapblog-hu-nak.

Annak a véleményének is hangot ad ugyanakkor, hogy mostantól a másik oldalon, az Európai Unió döntéshozóinál, mindenekelőtt a német és a francia vezetőknél a labda. Őket már nem is foglalkoztatja Görögország, akár belemennének abba is, hogy a görögök – ha nem is azonnal – kilépjenek az euróövezetből.

Az Unió vezető országainak irányítói most már csakis az alapvető politikai irányváltáson törik a fejüket, csak ez érdekli őket. Athénból nézve – állapítja meg – a frontvonal már nem a görögök és a nyugat-európaiak, hanem a nyugat-európaiak és a nyugat-európaiak között húzódik, Görögország e tekintetben csupán ürügy.

A gazdaságok évek óta mentik a pénzt

A gazdag görögök pedig már évek óta offshore helyeken és Londonban, New Yorkban, Svájcban tartják szinte teljes megtakarításukat, vagyonukat. A jómódú görögök mindig is a leghangosabb patriótáknak, konzervatív szellemiségű hazafiaknak mutatták be magukat, ilyen lózungokat hangoztattak az elmúlt napokban is a sajtóban, mondja az Institute of International Economic Relations igazgatója

Ugyanakkor véleménye szerint az is nyilvánvaló, hogy legszívesebben egy centet sem áldoznának saját zsebből a hőn szeretett haza oltárán. Az egyszerű tömegek pedig –a legutóbbi időben – jellemzően felbontották bankbetéteiket és a pénzt hazavitték, ahogy mondani szokták: azt a párna alá rejtették.

Az idő a radikálisoknak dolgozik

Az egyik legmeghatározóbb politikai erő, a Sziriza marad ellenzékben, ráadásul vezetője, aki következetesen be szokta tartani a szavát, kijelentette, hogy harcos ellenzéket fognak jelenteni. Nem fogadnak el más megoldást, mint egy új paktumot a Valutaalappal, az Európai Unióval és az európai jegybankkal. A további megszorításokat elutasítják. Az idő márpedig nekik, a radikálisaknak dolgozik és persze a szélsőségeseknek, a náciknak és a kommunistáknak – hangsúlyozta Charambalosz Tszardanidisz.

Véleménye szerint az új kormány ugyanis nem fog egyebet tenni, mint elfogadja az eredeti megállapodást, a további sok tízezernyi munkahely megszűnésével járó megannyi megszorítást. Más kérdés, hogy a konzervatív jobboldali Új Demokrácia és a szocialista-szociáldemokrata  PASOK koalíciója bizonyosan törekszik majd a diktátumok néhány feltételének módosítására, újabb adósság-átütemezésre és a megszorítások kifutási idejének meghosszabbítására, de nem lehetünk biztosak abban, hogy a másik fél, az Unió, a Központi Bank, az IMF szintén akar-e kompromisszumot.

„Az itteni hangulat eközben – ha nem is éppen most, a választásokat követő reménykedés napjaiban – de a következő hónapokban drámai romlásnak indulhat. Akkor, amikor már tényleg mindenki érzi a saját bőrén, hogy elszegényedett és nemcsak a pénze, hanem minden reménye is odaveszett, akkor, – ahogy ez sajnos már benne van a levegőben–valószínűleg beindulnak a zavargások, esetleg az éhséglázadások” – vetítette előre. Az ősszel eljöhet az a pillanat, amikor széles tömegek vélik úgy, hogy nincs veszítenivalójuk, és  beindulnak. Ekkor jöhet el ismét a Szriza ideje, így talán újabb rendkívüli választások nyomán meg tudja szerezni a hatalmat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.