BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar gazdaság lekörözte a régiós társakat

A magyar feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI). A cseh és a lengyel index gyengébb a hazai mutatónál, mindkét országban zsugorodik a feldolgozóipar.

A magyar BMI index szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi 52,3 pontnál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn. A júniusi érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek áprilishoz képest. A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése megállt, és hat hónapja ismét növekedésre utal.

Lengyelországban rosszabb képet láthatunk a feldolgozóipar állapotáról. Júniusban csökkent az előző havihoz képest, és továbbra is az ágazat teljesítményének zsugorodását jelzi a lengyel feldolgozóipari beszerzési menedzser index - közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

A lengyel feldolgozóipari beszerzési menedzser index BMI júniusban 35 havi mélypontra, 48,0 pontra esett a májusi 48,9 pontról. A lengyel BMI júniusban sorban a harmadik egymást követő hónapban mutatott 50 pont alatti értéket, ami a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását jelzi.

A cseh feldolgozóipar ugyan javult egy hónap alatt, azonban továbbra is 50 pont alatt áll a BMI, vagyis zsugorodást jelez a mutató. Továbbra is az ágazat teljesítményének csökkenését jelzi a cseh feldolgozóipari beszerzési menedzser index - közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Júniusban 49,4 pontra emelkedett a cseh feldolgozóipari beszerzési menedzser index a májusi 47,6 ponton elért 33 havi mélypontról. A BMI második negyedévi, április-júniusi 48,9 pont átlagértéke a 2009 harmadik negyedévi 46,7 pont óta a legalacsonyabb érték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.