BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: hatalmas szakadék van a kormány és az IMF között

Hatalmas szakadék van a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek álláspontja között – vélekednek a Raiffeisen Bank közgazdászai. Az elemzők szerint Orbán Viktor monetáris finanszírozást szeretne látni, amit tiltanak az EU-s szabályok.

Orbán Viktor tegnap nyilatkozatot adott a tárgyalásokról, aminek egyik mondatába nem nehéz belehallani, hogy monetáris finanszírozást szeretne látni – vélekednek a Raiffeisen Bank közgazdászai. A miniszterelnök megfogalmazása szerint elvárható a nemzeti banktól, hogy előállítsa a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat.

Orbán Viktor tegnap azt mondta, a kormány tanulmányozni fogja az Európai Központi Bank fenntartásait a jegybankra is kivetett tranzakciós illetékkel kapcsolatban. Nyomatékosította ugyanakkor: a pénzügyi szektornak - ideértve a nemzeti bankot is - képesnek kell lennie arra, hogy előállítsa a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat.

A közgazdászok ugyanakkor azt írják, hogy az Európai Uniós szabályok szerint ez „természetesen nem várható el”, mi több, ennek szabályellenességére hivatkoznak az Európai Központi Banknál, amikor nem vásárolják zsákszámra a periféria kötvényeit.

A Raiffeisen elemzői szerint az „üzenet egyértelmű”, vagyis gyors megegyezésre nem érdemes számítani, hiszen hatalmas szakadék van a két fél között. Hozzáteszik, a piac még mindig októberre várja az aláírást, ami „továbbra is túlontúl optimistának tűnik”.

Varga Mihály tárgyalásokat vezető miniszter csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy ősz végére állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

A tárca nélküli miniszter elmondta, a vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra.

Varga Mihály közölte, hogy egyetértés van a tárgyalófelek között például abban, hogy meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és költségvetés megalapozottságát, az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban véleménykülönbség mutatkozik.

A pénzügyi szférát terhelő tranzakciós adóval kapcsolatban Varga Mihály megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi álláspontját, miszerint a felhalmozott adósság felszámolásából a pénzügyi szférának is ki kell vennie a maga részét.

A miniszter elmondta azt is, hogy az illeték MNB-re való kiterjesztését a tárgyalódelegációban is képviselt Európai Központi Bank kifogásolta, és a tárgyalások során ehhez közeli véleményen voltak az IMF és az EU delegáltjai is. Varga Mihály szerint a mostani tárgyalási szünet arra is alkalmat ad, hogy a magyar kormány is értékelje álláspontját, "ha szükség lesz erre, akkor nyilván ehhez a kérdéshez hozzá fogunk majd nyúlni".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.