BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külkereskedelem: folytatódik a pangás

2012 első négy hónapjában a kivitel volumene 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet, míg a behozatalé 0,2 százalékkal volt kisebb. Ezen belül növekedést a feldolgozott termékek, illetve az élelmiszerek forgalmában mért a KSH, mindkét irányban – derül ki a statisztikai hivatal kedden közölt részletes adataiból.

Folytatódik a híradástechnikai eszközök kereskedelmének visszaesése - írja az év első négy hónapjának külkereskedelmét elemző jelentésében a KSH. A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 5,4, illetve 3,9 százalékkal maradt el a 2011. január–áprilisi szinttől. Tavaly június óta tart a hang¬rögzítő és -lejátszó készülék exportjának visszaesése, ez a vizsgált időszakban mintegy harmadával csökkent.

Bővült ugyanakkor az energiafejlesztő gépek és berendezések kivitele, és növekedést mértek az általános rendeltetésű ipari gép, a villamos gép, készülék és műszer esetében. Mérsékelten nőtt a közúti járművek kivitele és behozatala is.


Nőtt a feldolgozott termékek export- és importvolumene is, előbbi 8,7, utóbbi 4,4 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene több mint tizedével bővült, ugyan¬akkor a behozatalé némileg elmaradt a bázisidőszaki szinttől. A gumi¬gyártmány, a vas és acél, va¬lamint a fémtermék exportjában kétszámjegyű, míg importjukban egyszámjegyű volt a volumen¬növekedés.


Miközben az energiahordozók ára 26 százalékkal nőtt egy év alatt, az import volumene alig változott. Ezen belül a gáz esetében 4 százalékos növekedést, a kőolajnál ugyanilyen arányú csökkenést mértek.
Kedvezőbb a mérleg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek esetében. 2012 első négy hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek importjának volumene minimális szinten, az exporté 3,8 százalékkal emelkedett.

Az árufőcsoport kivitelének közel harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportjánál volumenben – elsősorban a kukorica és a búza megnövekedett kivitelének köszönhetően – kétszámjegyű volt a növekedés. Ezzel szemben vissza¬esést regisztráltak az élő állat, a hús és húskészítmény, valamint a tejtermék és tojás mindkét irányú forgalmában.

Az első négy hónapban a kivitel értéke 7728 milliárd forint (26 070 millió euró), a behozatalé 7102 milliárd forint (23 945 millió euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 626 milliárd forintot (2126 millió eurót) tett ki, 63 milliárd forinttal (428 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.


A vizsgált időszakban az Európai Unióba irányuló kivitel volumene alig változott, az onnan érkező behozatalé 3 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 135 milliárd forinttal, ezen belül a régi tagállamok vonatkozásában 128 milliárd forinttal romlott.
Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 1,8 százalékkal bővült, ugyan¬akkor az importé 7 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől. Kedvezőbb a mérleg is: a hiány 276 milliárd forint volt, 72 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.