BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyithatja a pénzcsapokat az EKB

Enyhült a nyomás a spanyol és az olasz kötvénypiacokon azt követően, hogy kiderült: az Európai Központi Bank közvetve hajlandó lehet még több pénzt költeni a válság kezelésére

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az eurót „már nem lehet visszacsinálni” – mondta tegnap Mario Draghi, az EKB elnöke egy londoni befektetési konferencián, ezzel nyugtatva az eurózóna felbomlásától tartó befektetőket. Hozzátette: „mindent megteszünk azért, hogy megvédjük” a közösségi valutát. A Guardian szerint ezzel arra utalhatott, hogy felújíthatják a kötvényvásárlási programjukat, illetve beleegyezhetnek, hogy az állandó euróövezeti mentőalap (ESM) banki jogosítványokat kapjon.

Utóbbi lehetőségre utaló nyilatkozatot tett egy szerdai interjúban Ewald Nowotny, az EKB igazgatótanácsának tagja is. „Vannak olyan érvek, amelyek e lépés mellett szólnak” – mondta Nowotny a Bloombergnek. Ha az ESM-et banki jogosítványokkal ruháznák fel, akkor hozzáférhetne az EKB forrásaihoz, tehát ebben az esetben a jegybank besegíthet majd az ESM tűzerejének növelésébe. Igaz, ez a terv egyelőre még az EKB-n belül is nagyon vitatott.

A jegybank közvetett támogatásával az eredetileg 500 milliárd eurósra tervezett ESM új forrásokhoz jutna, és valószínűleg már elég nagy lenne ahhoz, hogy szükség esetén mentőhitelt nyújtson Spanyolországnak vagy éppen Olaszországnak. Nem csoda, hogy a kötvény- és a devizapiacok kedvezően fogadták a bejelentéseket: Nowotny nyilatkozatát követően az euró hat napja először erősödött a dollárral és a jennel szemben, Draghi mondatai után újabb ugrásszerű erősödés következett be.

Pozitívan hathat az a hír is, hogy az eurózóna vezetői az ideiglenes mentőalap (EFSF) bevetését is fontolgatják a kötvénypiacokon. Az EFSF – az EKB közvetítésével – a másodlagos piacokon avatkozna be, és vásárolna spanyol kötvényeket a hozamok leszorítására.

Zuhantak a spanyol hozamok

Az EKB-nyilatkozatoknak köszönhetően a dél-európai tagállamok kötvénypiacain is enyhült a nyomás: a tízéves lejáratú spanyol kötvények hozama az euróövezeti csúcsnak számító 7,78-ról hét százalék alá, az olasz papíroké pedig 6,7-ről hat százalékra zuhant szerda reggel és tegnap délután között a másodlagos piacokon. Igaz, tegnap az olasz kincstár 4,86 százalékos hozam mellett adott el kétéves lejáratú kötvényeket 2,5 milliárd euróért – ez enyhe emelkedés az egy hónappal ezelőtti 4,71 százalékhoz képest.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.