BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: Jövőre a GDP 2 százalékának megfelelő egyenlegjavulás kell

A Magyar Nemzeti Bank ma először publikált „Elemzés az államháztartásról” című kiadványa megállapítja, hogy a kormány 2011-re kitűzött hiánycélja tartható, azonban a hiány alakulását makrogazdasági és költségvetési kockázatok övezik.

Az előrejelzés szerint a központi alrendszer pénzforgalmi egyenlege az előirányzatnál némileg kedvezőbb lehet, s bár az adóbevételek elmaradhatnak a tervezettől, ezt a társadalombiztosítási alapok előirányzatnál alacsonyabb hiánya ellensúlyozhatja. A magánnyugdíj-pénztári portfólió átvételével összefüggő egyszeri tételek többségét kiszűrve a költségvetés 2011-es eredményszemléletű hiánya a GDP 2,8 százaléka körül alakulhat.

Az elemzés megállapítja: a kormányzati szektor ESA-szemléletű egyenlege a magánnyugdíj-pénztári portfólióátvétel következtében többletet fog mutatni 2011-ben, miközben az államháztartás pénzforgalmi hiánya elérheti a GDP 6,4 százalékát. A kormányzat a decemberben elfogadott költségvetésben nem szereplő egyszeri tételeket kiszűrve 2,9 százalékos ESA-hiány elérését tűzte ki célul. Előrejelzésünk szerint ez a cél teljesíthető, az egyedi tételek nélkül számolt ESA-hiány 2,8 százalék lehet 2011-ben.

Az adó- és járulékbevételek összességében az előirányzatnak megfelelően alakulhatnak, de eltérő szerkezetben. A költségvetési törvény 2011. júniusi módosítása 176 milliárd forinttal csökkentette, és a korábbi jelentősen túltervezett tervszámokhoz képest reális szintre hozta az adóbevételi előirányzatok összegét. Előrejelzésünk szerint az adóbevételek még így is elmaradhatnak a tervezettől, amit a társadalombiztosítási alapok előirányzatnál alacsonyabb hiánya kompenzálhat.

A költségvetési alapfolyamatokhoz és a kormányzati intézkedésekhez kapcsolódó kockázatok kedvezőtlen esetben összességében a GDP 0,5-0,6 százalékával ronthatják az államháztartás 2011-es egyenlegét. Ezek közül a legfontosabb a stabilitási tartalék prognózisunkban figyelembe vett törléséhez kapcsolódik. Tartós kiadáscsökkentő intézkedések hiányában ugyanis a zárolások törlése az év második felében pénzügyi feszültségeket okozhat. Ezen túlmenően az általunk várttól eltérő makrogazdasági folyamatok — így különösen a visszafogottabb lakossági fogyasztás — is érdemben téríthetik el előrejelzésünktől a 2011. évi költségvetés alakulását.

2012-ben a demográfiai és makrogazdasági folyamatoktól függő költségvetési tételek GDP-arányos egyenlege várhatóan kismértékben romlik. Figyelembe véve, hogy jövőre a költségvetés már nem támaszkodhat a magánnyugdíj-pénztári vagyonból származó egyszeri bevételekre, a kormány jövő évi 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycéljának eléréséhez a központi alrendszer belső tételeinél a GDP 2 százalékát meghaladó egyenlegjavulásra van szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.