BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem nagy "sikersztori" a magyar csődmutató csökkenése

Két hónapja nem volt olyan alacsony a magyar csődkockázati mutató, mint szerda este. A Raiffeisen Bank közgazdászai szerint ez „nem sikersztori”, hiszen a régiós árazás jóval alacsonyabb. Az euróövezet gyenge országainál azonban jobban teljesít Magyarország.

Tovább csökkentek a régiós törlesztéskockázati felárak, miközben az euróövezeti CDS-ek felfelé korrigáltak – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője.

A Raiffeisen Bank elemzői pedig azt hangsúlyozták, hogy a magyar CDS-felár két hónapja nem látott szintre, 500 bázispont alá süllyedt. A csődkockázati mutató az év elején még rekordszinten, 750 bázispont körül állt. „Nem olyan nagy sikersztori ez, amennyiben kicsi körbenézünk a régióban” – vélekednek az elemzők.

Még az ötödik dominóként emlegetett szlovén CDS is bő 100 ponttal alacsonyabban található, egy rendes közép-kelet-európai ország CDS-e pedig 200-300 bázispont között kereskedhető – mutatnak rá a Raiffeisen Bank elemzői.

A piaci szereplők szerint Szlovénia lehet az ötödik euróövezeti ország, aki nemzetközi segítségre szorulhat.

A szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása annak ellenére csökkent kéthavi mélypontra, hogy az európeriféria kockázati árazásai a nap folyamán emelkedtek, írja az MTI.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 495 bázispont környékén mozgott.

A londoni elemzői közösségben az a konszenzusos várakozás alakult ki, hogy  a magyar jegybanktörvény-módosítás ügyében múlt héten született kedvező eurójegybanki vélemény nyomán hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó új IMF/EU-hitelprogramról, és ez javítja a piaci hangulatot a magyar befektetési eszközökkel kapcsolatban.

Az euróövezeti periféria rosszabb helyzetben van

Portugália CDS-árazása a CMA adatai szerint 777 bázispont környékén járt a 742 bázispontos előző napi záró után. Spanyolország CDS-kontraktusai 492 bázispontról 520 bázispont közvetlen közelébe drágultak, Írország CDS-tranzakcióinak középárfolyama pedig szintén 520 bázispont környékére emelkedett a 499,5 bázispontos előző esti záróról.

A piac jelenleg Ciprust tekinti az euróövezet leggyengébb helyzetű államadósának a görög gazdasághoz fűződő szoros kapcsolatok miatt; ezt jelzi az 1350 bázispont közelében járó szerdai ciprusi CDS-árjegyzés a londoni piacon.

Ciprus szuverén adóskockázati besorolásait az utóbbi két hétben két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody''s Investors Service is agresszív mértékben leminősítette. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.