BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyol gazdasági miniszter: A németeket tekintjük példaképnek

A spanyol gazdaságnak olyan gyógyszerre van szüksége, amelyet tíz évvel ezelőtt Németországnak kellett bevennie - hangoztatta Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) nyilatkozva.

"Költségvetési kiigazításra van szükségünk, javítanunk kell a termelékenységet és a versenyképességet. Meg kell szüntetnünk a gazdasági egyensúlyhiányokat, szanálnunk a költségvetést és a bankokat. Például szolgának a német reformok, amelyek a munkaerőpiacon és a társadalombiztosítás területén valósultak meg. Spanyolország ezt most gyorsabban és intenzívebben végzi. Németország akkoriban az európai szolidaritásra is támaszkodhatott – fogalmazott a lapnak a miniszter

A miniszter kifejtette, hogy az uniós hitelt a spanyol bankalap veszi fel, ezért Spanyolország vállal garanciát. "Meggyőződésem, hogy a legkisebb veszteség sem éri majd a hitelezőket" – szögezte le a tárcavezető. Az összeg 70 százalékát a már államosított pénzintézetek kapják, eközben Madrid részletes tanulmányt készített a szektor tőkeigényéről. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a Roland Berger korábbi mérése szerint a maximálist tőkeigény 60 milliárd euró, így az ígért 100 milliárd euró csak biztonsági tartalék. A miniszter kiemelte, hogy a lap által Men in Blackként aposztrofált trojka mindössze a program végrehajtását ellenőrzi majd, ennek azonban nincs köze az ország makrogazdasági kondícióihoz.

A miniszter a 25 százalékos munkanélküliségről szólva elmondta, hogy liberalizálják és átalakítják a munkaerőpiacot. A tárcavezető szerint az export erősítésével az ország a vártnál korábban térhet vissza a növekedési pályára. Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a szigorú takarékosság újabb általános sztrájkhoz vezet, Guindos úgy válaszolt: az intézkedések biztosan népszerűtlenek, de elkerülhetetlenek.

A spanyol gazdasági miniszter cáfolta, hogy feszült lenne országa viszonya Angela Merkellel és Németországgal. Hangsúlyozta, hogy remek a kapcsolata Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel, akit tisztel ítélőképességéért és európai gondolkodásáért. "Ha ő beszél, arra mindenki odafigyel, megoldásokat és konszenzust keres" – fogalmazott a miniszter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.