BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Béklyóban a magyar gazdaság - Meddig tart a visszaesés?

Tavaly augusztushoz képest 1,01 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az előző hónapihoz képest ugyanakkor 0,1 százalékos javulást mutat a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA).

Megtört a több mint fél éve tartó meredeken lefelé tartó trend a gyorsulási irányadó szerint. A magyar gazdaság ugyan nem tud kitörni a gödörből, de némi bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt három hónapban nem gyorsul a zsugorodás üteme, és havi alapon kisebb bővülést láthatunk. Augusztusban 1,01 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény az egy évvel azelőttihez képest, és a felülvizsgált adatok szerint a megelőző két hónapban egyaránt 1,05 százalékkal mérséklődött a gazdasági aktivitás. Az előző hónaphoz, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal növekedett a gazdaság, és a revideált júliusi adat 0,06 százalékos bővülést mutat. A GYIA tíz alindexe közül öt mérsékelte, és ugyanennyi növelte a mutatószámot.

Az öt pénzügyi részindex közül három a csökkenés felé húzta a GYIA-t, és kettő a növekedés irányába hatott. A reálkamat csökkenése – a magas infláción keresztül – felfelé húzta az indexet, ahogyan a tőzsdeindex emelkedése is segítette a GYIA-t. A pénzkínálat reálértékének csökkenése és az Ifo index romlása negatívan hatott a mutatóra, valamint a rövid és hosszú kötvények közötti kamatkülönbség növekedése is felfelé húzta a GYIA-t.

A reálgazdasági alindexek közül három javította, kettő rontotta az indikátort. A reálkeresetek növekedtek, a fogyasztási hitelek állománya emelkedett, és az ipari termelés volumenének növekedése is pozitívan hatott az indexre. Ugyanakkor a munkakeresés átlagos időtartama hosszabb lett, és az ipar belföldi értékesí­tésének volumenindexe is visszaesett, ami ellensúlyozta a többi részindex kedvező hatását.
Erőteljes fordulatot egyelőre nem várhatunk a következő hónapokban a gazdaság teljesítményében, hiszen a beruházások valószínűleg továbbra is visszaesnek, a belső kereslet nyomott marad. A nettó export jó teljesítményében sem bízhatunk, mert legfőbb exportpiacainkon súlyos megszorításokat hajtanak végre, illetve a recessziós euróövezeti környezetben Németország sem tud lendületet venni.

A bizonytalan globális környezet rányomja bélyegét a magyar gazdaság teljesítményére is. A foglalkoztatást jobbára csak a közmunka lendíti fel, ami a statisztikát szépíti, azonban érdemben nem javítja a nö­vekedési kilátásokat. A jegybank Monetáris Tanácsa úgy látja, hogy idén a gazdaság kibocsátása csökken, a növekedés csak jövőre indulhat meg, és a kibocsátás elmaradhat a potenciális szinttől.

Az elmúlt napokban különösen fontossá vált, hogy az EU–IMF-tárgyalások kedvező­en alakuljanak, és egyezség szülessen az ősszel folytatódó tárgyalásokon, hiszen az MNB csökkentette az irányadó kamatot. Ha a felek álláspontja nem közeledik a következő hónapokban, akkor a korai kamatvágás visszaüthet, és a megítélés meredek romlásán keresztül a forint leértékelődhet, a kötvényhozamok jelentősen emelkedhetnek. A Reuters augusztusi konszenzusa szerint a gazdaság idén 1 százalékkal zsugorodhat, ami 0,3 százalékpontos romlást jelent az előző havi felméréshez képest. A kormány kitart a stagnálást valószínűsítő várakozása mellett.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leadingindikátor típusú mutató, melyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel a jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti. A GYIA a magyar viszonyokhoz igazított leadingindikátor. Számítása a nemzetközi gyakorlatban használt módszertant követi. A súlyok a legjobban illeszkedő modellel lettek meghatározva, így azonnali képet ad a folyamatokról. (vg.hu/gyiamutato)


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.