BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Monti Merkel ellen szövetkezik

"Monti szövetséget akar kovácsolni Merkel ellen" című cikkében a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában arról ír, hogy az olasz kormányfő háromnapos európai körútján szövetségeseket keresett Angela Merkel német szövetségi kancellár ellen, az ESM és az EFSF európai mentőalap révén megvalósítandó kötvényvásárláshoz.

Monti kedden François Hollande francia elnökkel találkozott Párizsban, szerdán Jyrki Katainen finn miniszterelnökkel Helsinkiben, most pedig Madridban Mariano Rajoy spanyol kormányfővel tárgyal. Ám a madridi kollégája közölte vele: nem változtatott az álláspontján.

Az FTD szerint a közel háromórás találkozó után Rajoy nem említette a kötvényvásárlási programot és korábban a francia elnök tartózkodónak mutatkozott. Nyilvánosan ő sem támogatta a felvásárlási programot, Merkellel tehát sem Hollande, sem  Rajoy nem akart nyíltan szembemenni.

A német kancellár környezetében egyébként már rég gyanakvással szemlélik Monti körútját - írja a továbbiakban az FTD. A német koalíció csúcsán egyenesen sértésként értékelik azt a tényt, hogy az olasz kormányfő kiszámítottan akkor kovácsol szövetséget Merkel ellen, amikor ő Dél-Tirolba vonult vissza nyári szabadságára. Merkel a szállodából indított telefonokkal igyekszik kézben tartani a dolgokat, de miközben igyekszik megnyugtatni a feleket, Monti ellene dolgozik – hangoztatták CDU-politikusok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.