BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az éves hiánycél 97,1 százalékánál tartunk

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztusban 122 milliárd forint volt.

Az első nyolc hónapban a deficit 559,5 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 97,1 százalékát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Ezen belül a központi költségvetés 106,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 19,1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,1 milliárd forintos szufficittel zártak. 011. augusztus hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 50,1 milliárd forint volt.

Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű augusztus végi hiányok esetében az idei évi 68,8%-os mérték jóval kedvezőbb lett a tavalyi 85,0%-nál. Az államháztartás központi alrendszerének 2012. augusztus végi hiánya 559,5 milliárd forintra teljesült, 2011. augusztus végén e deficit 1544,6 milliárd forintot tett ki.

A központi költségvetés augusztus havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 52 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. Az adóbevételek esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget.

A központi költségvetés augusztus havi kiadásai - döntően egyedi folyamatok miatt - mintegy 141 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában.

A kamatkiadások 2012 augusztusában 109,5 milliárd forintot tettek ki, 60,4 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 14,2 milliárd forintos szintet értek el, 2,3 milliárd forinttal többet az előző évinél.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.