BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező adat érkezett a tengerentúlról – Nem kell még pénzt nyomtatni?

A várakozásokat túlszárnyaló munkaerő-piaci adat érkezett az Egyesült Államokból, ami csökkenti annak az esélyét, hogy a Federal Reserve hamarosan elindítja a kötvényvásárlási program harmadik körét. Az ADP jelentése arról tanúskodik, hogy a munkaerő-piac egyre javul, vagyis a gazdaság a kilábalás útján halad tovább.

Augusztusban 201 ezer munkahely keletkezett az Egyesült Államokban az ADP jelentése szerint. Elemzők nem számítottak arra, hogy ennyi munkahelyet teremt az USA magánszektora. Közgazdászok a foglalkoztatottak számának 140 ezer körüli bővülésére számítottak. A júliusi adatot is felfelé korrigálták: 173 ezer munkahely létesült az ADP szerint, az első becslés 163 ezer volt.

A határidős indexek erősödtek a kedvező makrogazdasági hír megjelenése után. A Standard & Poor’s 500 és a Dow Jones ipari index 0,5-0,6 százalék körüli pluszban várják a nyitást. A dollár a vezető devizák széles körével szemben javított pozícióján.

A kedvező adat csökkenit annak az esélyét, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve szeptemberben elindítja a mennyiségi lazítás harmadik körét (QE3). Ugyanakkor meg kell várni, hogy a pénteki „nonfarm payroll” adatok mit mutatnak, hiszen az lesz irányadó a munkaerő-piac állapotával kapcsoltban.

A másik munkaerő-piaci adat is kedvező meglepetést okozott. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten 12 ezerrel, 365 ezerre csökkent – közölte a Munkaügyi Minisztérium. Közgazdászok nem számítottak arra, hogy ilyen jelentősen csökken a szám. Ugyanakkor a múlt heti adatot 3 ezerrel felfelé módosították, 377 ezerre. Az első becslés 374 ezer volt.

Összességében az adat kedvezőnek mondható, ami szintén a munkaerő-piac javulásáról tanúskodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.