BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB kamatvágásával növekedhet a magyar eszközök sérülékenysége

Mivel a Monetáris Tanácson belül többségben lévő külsős tagok továbbra is elsősorban a gazdaság élénkítését tartják szem előtt, ezért a jelenlegi stabil környezetben a keddi ülés alkalmával egy újabb 25 bázispontos csökkentésre számítunk. A monetáris lazítással párhuzamosan azonban a hazai eszközök sérülékenysége növekedhet - mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A legutóbbi két kamatdöntő ülésen történt 25-25 bázispontos kamatvágás után a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának soron következő ülésén ismét kamatcsökkentésről határozhatnak. A tanácson belül többségben lévő külsős tagok a meredeken emelkedő infláció ellenére továbbra is inkább a gazdasági növekedés élénkítését tartják szem előtt - amelyet az alapkamat csökkentésével próbálnak támogatni -, mivel meglátásuk szerint a háztartások csökkenő fogyasztása miatti gyenge belső kereslet továbbra sem fűti az áremelkedést” – mondta el Horváth István.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a piaci fejlemények egyöntetűen támogatják a kamatvágást: a forint stabilan tartja magát az euróval szemben, a kötvényhozamok jelentősen csökkentek a legutóbbi kamatdöntés óta, a hazai kockázati felár (CDS) többéves mélypontra csökkent, és a jövő évi költségvetés körüli bizonytalanságok is jelentősen csökkentek a kormány új bejelentéseit követően” – magyarázta Horváth István.

„A kamatcsökkentést feltehetően csak az hiúsíthatta volna meg, ha az elmúlt napokban jelentősen megemelkednek a piaci kockázatok, ennek azonban szerencsére nem láttuk jelét, így a keddi kamatdöntő ülés alkalmával újabb 25 bázispontos lazításra számítunk” – tette hozzá a befektetési szakember. „Az újabb lazítás ugyanakkor jelentősen növeli a hazai eszközök sérülékenységét, így bízunk benne, hogy az év hátralevő részében nemzetközi szinten nem történik számottevő hangulatromlás” – jegyezte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.