BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befékez Matolcsy 800 milliárdos csomagja, így csökkenhet az alapkamat

A jövő kedden tartja következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az előző két kamatdöntés során 25-25 bázisponttal csökkent az alapkamat, ami jelenleg 6,5 százalékon áll. Az elemzők szerint nem kizárt, hogy a jövő héten is a lazítás mellett döntenek a tanácstagok.

Több elemző is arra számít, hogy a jövő héten csökkenti az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. A CIB Bank makroelemzője, Trippon Mariann úgy látja, újabb 25 bázispontos enyhítás jöhet, és az év végén akár 6 százalékos alapkamattal állunk majd szemben. Jövő év végére pedig 5,5 százalékos irányadó kamatot vár a szakember.

A szakember szerint a mérséklés mellett szól, hogy a hatalmas, csaknem 800 milliárd forintos jövő évi kiigazítás még tovább fékezi a gazdaság növekedését. Az infláció ugyan továbbra sem támasztja alá a kamatcsökkentést, a piaci folyamatok azonban kedvezőek, az ország kockázati megítélése javult, a forint nem gyengült az elmúlt hetekben, és az állampapírpiaci hozamok, valamint a CDS-felár is csökkentek.

Hasonlóan nyilatkozott néhány napja az Orient Pressnek Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint a gyenge bérnövekedés, illetve a csökkenő reálbérek miatt továbbra sem fenyeget belső inflációs nyomás, így a javuló kockázati megítélést és piaci feltételeket követve az MNB folytathatja a kamatcsökkentési sorozatot.

A K&H Alapkezelő is úgy véli, a jegybank további kamatcsökkentését csak a nemzetközi hangulat jelentős romlása akadályozhatná meg, így a jelenlegi kedvező környezetben tovább folytatódhat a monetáris lazítás. Ha pedig a kamatvágást a piac is jól fogadja, akkor az idén az EU-IMF megállapodás is elmarad majd. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.