BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GDP: A KSH az előző negyedévi adatot is lefelé korrigálta

A várakozásainkkal ellentétben hazai gazdaság nem került ki a technikai recesszióból – hangsúlyozta Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője kiemelte: naptárhatással kiigazítva a GDP 1,4 százalékkal zsugorodott, míg szezonálisan kiigazítva a visszaesés mértéke 1,6 százalék volt.

A vártnál rosszabb GDP adatért szinte teljes mértékben az aszály felelős, mivel a többi ágazat a várakozásainknak megfelelően teljesített. Az ágazatok mintegy fele stagnált, míg az információ, telekommunikáció, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és az építőipar teljesítménye növekedett. Ez utóbbi alapján a beruházások a vártnál kedvezőbben alakulhattak a harmadik negyedévben – vélekedett Suppan Gergely.

Lefelé módosították az előző negyedévet

A visszaesést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése, az évszázados aszálykárok miatt a második negyedévi adatokat is lefelé kellett korrigálni, így a korábban közölt negyedéves 0,2 százalékos visszaesés helyett 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság, míg éves szinten a korábban közölt 1,3 százalékos visszaesést 1,5 százalékra korrigálták, hívta fel a figyelmet.

Suppan szerint a felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása visszaesést mutathatott, amit részben enyhíthetett a vendéglátás pozitív teljesítménye, a beruházások visszaesése lényegesen mérséklődhetett, a nettó export pedig továbbra is pozitívan járult a gazdasági teljesítményhez, így a legnagyobb mértékben a készletek további leépítése húzhatta le a gazdaságot.

Kiábrándító adatok

A negyedik negyedév a kiábrándító európai konjunktúramutatók alapján igen bizonytalan, így az idei GDP előrejelzésünket 1,2-1,3 százalékos visszaesésre módosítják a TakarékBank elemzői.

„Mivel a gazdaság csak lassan lábalhat ki a recesszióból, jövőre mindössze 0,4 százalékos növekedésre számítunk, jövőre a fogyasztás és a beruházások 1-1 százalékkal csökkenhetnek, míg a nettó export a gyenge külső kereslet ellenére stabilan járulhat hozzá a növekedéshez az autóipari kapacitások fokozatos élénkülésének köszönhetően” – vetítette előre.

Csalódás a régióban

A régióban komoly csalódást okozott a cseh és a román gazdaság is, míg a szlovák gazdaság növekedése meghaladta a várakozásokat. A cseh gazdaság 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, így már a negyedik negyedéve recesszióban van, az éves visszaesés 1,5 százalékra mélyült az előző negyedévi 1 százalékról.

A román gazdaság 0,5 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez, valamint 0,6 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor az autóipar felfutásának köszönhetően a szlovák gazdaság 0,6 százalékkal nőtt egy negyedév, 2,2 százalékkal egy év alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.