BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír érkezett Kínából

Több mint egy év után ismét a kínai feldolgozóipar bővülését jelzi az ágazati beszerzési menedzser index (BMI) októberben; ez újabb jele annak, hogy a kínai gazdasági növekedés új lendületet vehet.

A HSBC Holdings PLC által készített kínai feldolgozóipari index értéke októberben tizenhárom hónapos csúcsot jelentő 50,4 pontra nőtt az előzetes adatok szerint a szeptemberi, végleges 49,5 pontról. A mutató 50 feletti értékei az ágazat bővülését jelzik, míg az ennél alacsonyabbak a tevékenység visszaesését.

Az októberi érték "megerősíti, hogy a kínai gazdaság az év vége felé új lendületet vesz" - fogalmazott Csü-Hung-ping, a HSBC vezető közgazdásza. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a kilábalás még korai szakaszában van, a világgazdasági növekedés pedig továbbra is sérülékeny. "Ez további gazdaság- és monetáris politikai enyhítést teszi indokolttá" - tette hozzá.

Annak ellenére, hogy elemzők átlagosan a harmadik negyedévben tapasztalt 7,4 százaknál gyorsabb növekedési ütemet várnak a negyedik negyedévben, az idei, egész éves kínai GDP-bővülés üteme a legalacsonyabb lehet az ezredforduló óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.