BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Meg kell találni a helyes utat

Angela Merkel német szövetségi kancellár (CDU) támogatást szorgalmazott az európai gazdasági és monetáris unió hosszú távra szóló olyan átalakítása érdekében, amely az európai szerződés módosításait sem zárja ki.

"Most meg kell találnunk a helyes utat azért, hogy tartósan stabilizálhassuk a gazdasági és valutauniót, miközben kiküszöböljük az alapításkor elkövetett hibákat" - mondta Merkel Brüsszelben, az Európai Parlament előtt mondott beszédében. "Ezzel kapcsolatban becsvágyónak és igényesnek kell lennünk, és a gazdasági és monetáris unió szerződéses alapjainak módosításától sem szabad visszariadnunk, ha ez szükséges" - hangoztatta beszédében, amelyet öt év óta először tartott európai parlamenti képviselők előtt.

"Nem lehet lemondani az Európai Unió ezen elmélyítési folyamatáról. Ebben pedig Önöket - az Európai Parlamentet, mint az Európai Bizottságot is - szövetségeseknek tartom." Merkel azt követelte, hogy "új megoldásokkal" küzdjék el az Európában tapasztalt tartós adósság- és pénzügyi válságot.

Szerinte találékonynak kell lenni a válság megoldásában. Valamennyi tagállamnak a válságot reformokkal, strukturális igazodással, a versenyképességet növelő kemény konszolidációs intézkedésekkel kell leküzdeniük, még akkor is, ha ez a válság sújtotta országokban különösen sokat követel az emberektől - fogalmazott Angela Merkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.