BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A benzin árának csökkenése miatt lassulhatott az infláció

Az üzemanyagárak csökkenése és a belépő bázishatások miatt valószínűleg jelentősen lassult az éves szintű magyarországi infláció üteme novemberben - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni elemzők.

A nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai meglehetősen széles sávban mozgó előrejelzéseket adtak, de a legborúlátóbb prognózisban is 5,6 százalékra csökkenő tizenkét havi infláció szerepel novemberre az egy hónappal korábban mért 6 százalék után.

Az előrejelzési sáv derűlátóbb oldalán vannak a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági tanácsadó csoport elemzői, akik hétfői becslésükben 5,3 százalékig lassuló novemberi éves inflációt valószínűsítettek.

A ház szerint a várt lassulás fő tényezője az üzemanyagárak alakulása. A cég elemzőinek saját számításai szerint az üzemanyagok önmagukban 0,35 százalékponttal csökkenthették az éves inflációs rátát a múlt hónapban.

A 4cast elemzői szerint "a nagy kérdőjel" az élelmiszerkomponens, különös tekintettel arra, hogy november hagyományosan igen volatilis hónap az élelmiszerárak szempontjából. A 4cast elemzői arra számítanak, hogy a múlt hónapban folytatódott a gyenge nyári terméshozamokból eredő ársokk átszűrődése. Ugyanakkor a ház szerint az is tény, hogy az élelmiszerárak az előző két hónapban meglehetősen tompított mértékben reagáltak e sokkhatásra, így a 4cast szakértői nem várják a feldolgozatlan élelmiszerek jelentősebb árkiugrását.

Ugyancsak 5,3 százalékos éves inflációt jósoltak novemberre a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői. Előrejelzésük szerint az általuk várt jelentős inflációs lassulás fő tényezője az erőteljes éves bázishatás, amelyet egyes dohány- és alkoholfélék jövedéki adójának múlt novemberi emelése okozott.

A JP Morgan londoni elemzői is a fő lassító tényezők közé sorolták emellett az üzemanyagárakat. A ház számításai szerint az üzemanyagok ára tavaly novemberben 3,4 százalékkal emelkedett, a múlt hónapban viszont csaknem 4 százalékkal csökkent.

A cég elemzői szerint jóllehet az élelmiszerárak valószínűleg a szezonális átlagot meghaladó mértékben emelkedtek novemberben, ebben a komponensben is erőteljes bázishatások léptek be, és ez jó eséllyel stabilizálta az élelmiszer-árinflációt.

A Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői óvatosabb előrejelzést adtak: becslésük szerint 5,7 százalékig csökkenhetett novemberben a tizenkét havi magyarországi infláció. A ház londoni szakértői elismerték, hogy ez a prognózis meghaladja a citybeli konszenzust, várakozásuk szerint azonban az élelmiszer-árinfláció csak kis mértékben csökkent.

A cég távlati prognózisa szerint ugyanakkor a magyarországi infláció a későbbiekben már "láthatóbb" ütemben lassulhat, ahogy az idei közvetett adóemelések kiesnek a fogyasztói árindexből. Emellett a stabilizálódó élelmiszerárak, az olajárak csökkenése, a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés és a folyamatosan gyenge hazai kereslet is hozzájárul majd az infláció későbbi lassulásához - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői

A ház szakértői szerint ebben az inflációs környezetben nem sok oka lesz a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) arra, hogy 2014 előtt emelje alapkamatát.

A GS elemzői közölték: jelenlegi előrejelzésük az, hogy az MNB további 0,75 százalékponttal csökkenti alapkamatát a jelenlegi 6,00 százalékról, feltéve, hogy ezt a forintárfolyam és a kötvényhozamok lehetővé teszik. A Goldman Sachs londoni szakértői szerint ugyanakkor az MNB élén esedékes jövő évi váltás "bonyolítja a kamatkilátásokat".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.