BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ajándék a vállalkozásoknak - egyszerűbb adózási szabályok jövőre

Egyszerűbb és korszerűbb áfás számlázási szabályok lépnek életbe 2013. január 1-től. A rövidebb határidőkkel, kevesebb hibával és alacsonyabb költségekkel működő elektronikus számlázás a papíralapú számlázással minden tekintetben egyenlő rangra emelkedik. A 2 millió eurónál kisebb bevételt elérő vállalkozásoknak az uniós szabályozás a pénzforgalmi alapú áfa-elszámolás lehetőségét is felajánlja, de ebben a kérdésben a végső szót a tagállamok mondják ki.

Jó hírünk van az európai vállalkozások számára: 2013. január 1-jétől egyszerűbb és korszerűbb áfás számlázási szabályok lesznek érvényben. E szabályok a bürokrácia, valamint a vállalkozások teljesítéssel kapcsolatos költségeinek a csökkentésére irányulnak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az áfás számlázás teljes körűen megfeleljen a 21. század igényeinek. Az új szabályozás két területe kifejezetten érdemes a kiemelésre: ezek az elektronikus számlázás és a pénzforgalmi szemléletű elszámolás.

Jövő év elejétől minden vállalkozásnak joga lesz kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelő áfás számlázási módot. Az elektronikus számlázás a papíralapú számlázáséval egyenlő alapokon nyugszik majd, és mindkét módozatra közös szabályok lesznek alkalmazandók. A tagállami adóhatóságok a továbbiakban már nem írhatnak elő bizonyos előfeltételeket, mint például az e-aláírást vagy az elektronikus adatcserét (EDI). A követelmények az EU egészében egyformák lesznek, ami jogbiztonságot és nagyobb fokú egyszerűséget teremt a több országban működő vállalkozások számára. Emellett lehetőség lesz a számlák elektronikus úton történő tárolására – még abban az esetben is, ha az eredeti példány papíralapú –, és mindkét módozatra azonos megőrzési idő lesz érvényben.  Az elektronikus számlázás előnyei jól ismertek: rövidebb fizetési határidők, kevesebb hiba, alacsonyabb nyomtatási és postázási költségek. A becslések szerint – elsősorban a könyvelési költségek csökkenésének köszönhetően – 18 milliárd eurót lehetne megtakarítani, ha minden vállalkozás áttérne a papíralapúról az elektronikus számlázásra. Az áfára vonatkozó új szabályok várhatóan ösztönzőleg hatnak a vállalkozásokra és megkönnyítik számukra az áttérést. 

Az áfára vonatkozó uniós szabályok másik fontos változása a kkv-k életét kívánja jelentős mértékben megkönnyíteni. A pénzforgalmi szemléletű elszámolással kapcsolatos új rendelkezések lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy megkönnyítsék a 2 millió euró alatti éves forgalommal rendelkező vállalkozások pénzforgalmát. Ezeknek a kkv-knak nem a számla kiállításának idején, hanem csak akkor kell majd bejelenteniük az áfát, amikor az ügyfelük már teljesítette a fizetést. Ily módon a legkisebb uniós vállalkozásoknak sem kell kiseperniük a kasszát az áfa-fizetés miatt. Minden tagállam maga határozza meg, hogy fel kívánja-e ajánlani az új európai uniós szabályokban foglalt pénzforgalmi szemléletű elszámolás lehetőségét. Tekintettel arra, hogy a kkv-k az európai uniós gazdaság gerincét alkotják, és a gazdasági válság kifejezetten kemény csapást mért rájuk, nehéz lenne elképzelni, miért ne tennék.

A gazdasági fellendülés és növekedés előfeltétele, hogy az európai uniós környezet minél kedvezőbb és élhetőbb legyen a vállalkozások számára. Ezért enyhítenünk kell az adminisztratív terheket, csökkentenünk kell a teljesítéssel kapcsolatos költségeket, és meg kell szüntetnünk a tagállami szabályozások terén fennálló, a vállalkozások számára jogi bizonytalanságot teremtő eltéréseket. Ez áll az új áfa-szabályozás központjában. Emellett a Bizottság 2013-ban javaslatot fog előterjeszteni a szabványosított uniós áfa-bevallásra vonatkozóan, azzal a céllal, hogy tovább egyszerűsítse a vállalkozások ügymenetét. Így a későbbiekben további jó hírekkel tudunk majd szolgálni.

Algirdas Šemeta  adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős európai biztos

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.