BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tragikus méretű a munkanélküliség a görög fiatalok körében

A fiatalok 62 százaléka munkanélküli, és tovább romolhat a helyzet.

Egyre nagyobb a munkanélküliség Görögországban. Leginkább a 24 éven aluli fiatalok helyzete drámai. Tavaly novemberben közel 62 százalékuknak nem volt munkája, az egy évvel korábban jelzett 50 százalékkal szemben - közölte a görög statisztikai hivatal.

A munkanélküliségi ráta pedig 27 százalékira szökött fel, az előző hónapban mért 26,8 százalékról. 2011 novemberében ez az arány még 20,8 százalékos volt, 2008 novemberében pedig csak 8 százalékos. A görög szakszervezeti csúcsszövetség (GSEE) munkaügyi intézete a munkaerőpiac helyzetének további romlására figyelmeztetett. Szerinte a görög gazdaság további zsugorodása következményeként a munkanélküliségi ráta meghaladhatja a 30 százalékot. A görög gazdaság teljesitménye pedig 2013-ban vélhetően már a hatodik egymást követő évben fog csökkenni. A becslések mínusz 4,5 százalékkal számolnak. A társadalmi béke is veszélyben van - olvasható a jelentésben.

Február 20-ra a görög szakszervezetek ismét általános sztrájkra szólitottak fel. Görögorszgban a munkanélküli segélyt eddig egy évre korlátozták. Az új takarékossági és reformprogram azt irányozza elő, hogy a hosszú ideje munkanélküliek 2014-től további egy évre havi 200 eurót kapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.