BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemcsak nálunk divat a keleti nyitás - Dánia erősítené afrikai pozícióit

A következő öt évben Dánia megduplázná az Afrikába irányuló exportjának mértékét – mondta egy minapi lapinterjúban az ország kereskedelmi miniszter.

Pia Olsen Dyhr szerint Koppenhágának ki kell használnia azt a helyzetet, hogy Dánia jelentős mértékű fejlesztési segélyt nyújt afrikai országoknak - számol be a The Copenhagen Post. A dán termékek és szolgáltatások Afrikába irányuló kivitelének növelése érdekében a koppenhágai kormányzat most indít el egy olyan szolgáltatást, amelynek keretében az exportképes cégek, kiemelten kkv-k számára tanácsadói szolgáltatást nyújtanak a megcélzott piacokról, illetve az exporthoz szükséges finanszírozási háttér elősegítését szolgáló eszközöket vezetnek be.

 A Politiken című dán lap beszámolója szerint Dánia le van maradva a szomszédos országokhoz képest abban a tekintetben, hogy kihasználja az egyes afrikai országok erőteljes gazdasági növekedésének hatásait.

Jelenleg csupán a dán export egy százaléka megy Afrikába, ami kevesebb mint a fele a német, a holland vagy a svéd aránynak. Afrikában a középosztály nagysága már meghaladja a 300 millió főt, illetve a kontinensen található a világ 10 leggyorsabban növekvő gazdasága közül hét. 

A magyar kormány is kiemelt céljának tartja, hogy a tágabb földrajzi értelemben megfogalmazott keleti nyitás keretében bővítse a hazai kivitelt Afrika irányába. Ezt a célt szolgálja a június elejére tervezett Afrika-fórum megrendezése, illetve a nigériai nagykövetség akár idén várható újranyitása is –– mondta a Világgazdaságnak pár hete adott interjúban Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.