BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai Bizottság: Lettország bevezetheti az eurót

Lettország felkészült arra, hogy belépjen a valutaunióba – közölte az Európai Bizottság. A brüsszeli testület rendkívüli országértékelésében emlékeztet: a balti állam teljesíti az euró átvételéhez szükséges kritériumokat.

Államadóssága jóval a 60 százalékos küszöbértéken, a GDP 41 százalékán volt tavaly év végén, az államháztartási hiányt 1,2 százalékosra sikerült leszorítania a Valdis Dombrovskis vezette kormánynak. Az infláció a legfrissebb adatok szerint mindössze 1,3 százalék.

Az ország 2008 után súlyos krízist élt át, a GDP 2009-ben több mint 20 százalékkal csökkent, az ország egy a bruttó nemzeti össztermék 16 százalékára rúgó megszorítással volt képes túllendülni a válságon.

Lettország, amely a Tanács pozitív döntése esetén 2014 januárjában csatlakozhat az euróövezethez, 2005 óta a közös valutához kötötte a bat árfolyamát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.