BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul teljesít a kínai ipar

A kínai gazdaság lassulásának újabb jeleként kilenchavi mélypontra süllyedt júniusban a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index.

A HSBC által csütörtökön ismertetett felmérés szerint a feldolgozóipari BMI 48,3 pontra süllyedt júniusban a májusi 49,2 pontról. A mutató 50 pont feletti értékei az ágazat bővülését, míg az annál alacsonyabbak visszaesését jelzik.

A feldolgozóipari szektort a romló külső, a mérséklődő belső kereslet és a készletcsökkentés irányába ható nyomás húzza le - értékelt Csü Hung-pin, a HSBC közgazdásza.

Az adat újabb bizonyítéka annak, hogy a kínai gazdaság a korábbi markáns növekedéshez képest gyengélkedik. Már az első negyedévi növekedési adat is elmaradt a várakozásoktól, de azóta több statisztikai mutató is a kedvezőtlen trend folytatását jelezte. Az export már nem bővült az elmúlt hónapban, míg az ipari termelés is csak kis mértékben növekedett.

Csü Hung-pin a lehetséges gazdaságpolitikai lépésekre utalva jelezte, hogy "Peking hagyományosan reformokat hajt végre, semmint a gazdaságélénkítés eszközeihez nyúlna a növekedési ütem fenntartása érdekében. Bár az ilyen reformok javíthatják a hosszú távú várakozásokat, rövid távon kevés hatásuk lehet, így gyengébb lehet a kínai gazdaság második negyedévi teljesítménye".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.