BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvanmilliárdnyi adó a sportnak - 32 milliárdot kapott a foci

Az utóbbi két évben mintegy 100 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg az öt látvány-csapatsportnak a társasági adókedvezményből, az elmúlt időszakban közel 60 milliárdot. A legnagyobb nyertes idén is a foci, közel 32 milliárddal.

A 20112/13-as támogatási időszakban összesen 59,588 milliárd forintot hagytak jóvá sportfejlesztési programokra a cégek által felajánlott társasági-adókedvezményből – közölte lapunkkal a Nemzeti Sport Intézet (NSI). Az előző, 2011/12-es periódusban az öt látvány-csapatsportágban 35,732 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg (korábban úgy nyilakoztak, hogy mintegy 43 milliárd forint támogatást hagytak jóvá). Az utóbbi két évben így mintegy 100 milliárdot hagytak jóvá sportfejlesztési programokra. Az összegekben nincs benne az önerő mértéke, amely a fejlesztési programoktól függ, a létesítményfejlesztésnél például 30 százalék kell. Az előző időszakban 11,7 milliárdnyi önerőt tettek hozzá a támogatásokhoz a sportszervezetek 1550 jóváhagyott programban. A 2012. évi társaságiadó-bevétel egyébként összesen volt 342 milliárd forint.

A legutóbbi időszak közel 60 milliárdos összegét még nem költötték el a támogatottak. A legnagyobb tételt az öt sportág közül a labdarúgás kapta, az utóbbi egy évben, összesen 31,95 milliárdot, az összegből eddig 19,82 milliárdot sikerült eddig ténylegesen felhasználni 1330 jóváhagyott program révén. A legnagyobb összeget tárgyi eszköz beruházásra (5,13 milliárd) és utánpótlás-nevelésre (9,767 milliárd) áll rendelkezésre.

A futball az eddigi trendeknek megfelelően több mint a felét kapta az összes tao felajánlásnak, tehát többet mint a többi négy sportág együttvéve. Egy év alatt 14 milliárddal több folyt be ebbe a sportágba a cégek felajánlásainak köszönhetően. A legtöbb pénzt a tárgyi eszközökre költötték (idén 19,3 milliárdot, egy éve 6,18 milliárdot), ebben szerepel a létesítmények fejlesztése is. A labdarúgásban az utánpótlás-nevelésre felajánlott pénz a tavalyi 8 milliárdról még további 3 milliárddal nőtt. Az utánpótlás-nevelésen belül például sportszakemberek díjazására 4,5 milliárdos, sporteszközökre, sportfelszerelésre 2,51 milliárdos, pályabérleti díjakra 1,81 milliárdos keret van.

Arról még nem kaptunk összegzést, hogy az utóbbi egy évben melyik sportszervezet kapta a legnagyobb támogatást. Korábban azonban az atlatszo.hu szerint a 3500 fős stadiont építő Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a labdarúgócsapatokhoz befolyt összes adókedvezményes támogatás közel ötödét kapta meg, azaz 2,8 milliárd forintot.

A második legtöbb támogatást a kézilabda kapta egy év alatt 7 milliárdról 11 milliárdra nőtt a felajánlott összeg. A legtöbb pénzt itt az utánpótlásnevelésre fordíthatják, egy év alatt 3,7 milliárdról 6,42 milliárdra nőtt az összeg.

A kosárlabda tavaly még a harmadik legtöbb felajánlást kapta a tao révén (6,3 milliárd), idén visszaestek a negyedik helyre (5,72 milliárd). Ez az egyetlen sportág, ahol az utóbbi egy évben nem nőtt, hanem visszaesett a támogatások mértéke. A szakszövetséghez beérkezett kérelmek mértéke meghaladta a 15 milliárdot, de ennek csak közel harmadát hagyták jóvá 197 sportszervezet részére. Ebben a sportágban nőttek ugyan az elmúlt évben a tárgyi eszközökre szánt összeg (171 milliárdról 2,26 milliárdra), csökkent viszont az utánpótlás-nevelésre fordítható összeg 4 milliárdról 3,1 milliárdra.

Igen sikeresen fordult a cégekhez a vízilabda a tao-támogatásokért. Az egy évvel korábbi 2,475 milliárdos támogatást sikerült 7,173 milliárdra növelni, ami a legjelentősebb mértékű növekedés a sportágak között. Főként a tárgyi eszközökre fordítható összeg nőtt jelentősen (588,2 millióról 3,738 milliárdra), de közel megduplázták az utánpótlásnevelésre fordítható összeget is.

A jégkorong tao-támogatása 2 milliárdról 3,689 milliárdra nőtt. Legjelentősebb mértékben a tárgyi eszköz beruházásokra fordítható összeg nőtt meg egy év alatt, 295,4 millióról 1,266 milliárdra.

A következő, 2013/14-es időszakra visszaeshet a látvány-csapasportok támogatása. „A társasági adót érintő törvény módosítás szerint kiegészítő sportfejlesztési támogatás jogcímen kell majd a támogatás 10 vagy 19 százalékos társasági adókulccsal számított értékének legalább 75 százalékát szponzori szerződés keretében a sport további fejlesztésére fordítani" – mondta lapunknak korábban András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Sportgazdaságtani Kutató Központjának igazgatója. Az indoklás szerint a támogató „többletbevételét" akarják úgy csökkenteni, hogy a támogatási hajlandóság fennmaradjon és a csökkenő szponzori támogatások növekedő tendenciába forduljanak át.

További milliárdok a magyar sportra

A tao-kedvezményen kívül még rengeteg pénz áramlik a magyar sportba. Az idei büdzsé egyes pontjai alapján 35,6 milliárd forintot terveztek különböző sportcélokra. Ezen kívül az idén 12,5 milliárd forintot 16 kiemelt sportág, 2020-ig összesen 135 milliárdot. 640 millió forintot csoportosítottak át az idei hazai rendezésű sporteseményekre és a kiemelt sportszövetségek szakmai többletfeladatainak támogatására.

A rendkívüli kormányzati intézkedések terhére pár hete további 8,695 milliárdot kapott a sport. Ebből 2,793 milliárd jutott az létesítmények fejlesztését kezelő Nemzeti Sportközpontoknak (NSK), melynek a büdzsében eredetileg 7,38 milliárdot szántak. Sportági fejlesztésekre, valamint sportszövetségek adósságrendezésére szántak összesen 5,656 milliárdot szántak.

A rendkívüli kormányzati intézkedések terhére pár hete további 8,695 milliárdot kapott a sport. Ebből 2,793 milliárd jutott az létesítmények fejlesztését kezelő Nemzeti Sportközpontoknak (NSK), melynek a büdzsében eredetileg 7,38 milliárdot szántak. Sportági fejlesztésekre, valamint sportszövetségek adósságrendezésére szántak összesen 5,656 milliárdot szántak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.