BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágultak Kínában az élelmiszerek

Hét havi csúcson volt a kínai infláció szeptemberben, főleg az élelmiszerárak megugrása és a szezonális hatások miatt. A kínai állami statisztikai hivatal jelentése szerint szeptemberben 3,1 százalékos volt az éves infláció, magasabban mint az augusztusi 2,6 százalék. A piaci elemzők 2,9 százalékos áremelkedést vártak.

A kínai kormányzat célkitűzései szerint az idén az infláció nem lehet magasabb 3,5 százaléknál. A J.P. Morgan helyi kínai elemzője úgy nyilatkozott a Dow Jones hírügynökségnek, hogy a mostani inflációs adat érzékeny téma, de nem hiszi, hogy emiatt hirtelen változás lenne a monetáris politikában.

Az infláció emelkedéséért az élelmiszerárak megugrása volt a felelős. Szeptemberben éves alapon 6,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, különösen magas volt a friss zöldségek körére vonatkozó 18,9 százalékos áremelkedés. Elemzők szerint a Kína déli részét érintő kedvezőtlen időjárási körülmények miatt volt alacsonyabb a mezőgazdasági termelés, és a szezonálisan magas kereslettel párosítva ez időlegesen felfelé hajtotta a mezőgazdasági termékek árát.

A legfrissebb adatok szerint a kínai gazdasági növekedés meg fogja haladni a 7,5 százalékos hivatalos célt. Az első negyedévben 7,7 százalékos, a másodikban 7,5 százalékos volt a növekedés. Az elemzők szerint a mostani inflációs adat arra is utal, hogy ha veszélybe kerülne a növekedési célkitűzés, a kormányzatnak még mindig lenne mozgástere a gazdaság élénkítésére anélkül, hogy túlságosan megugranának a fogyasztói árak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.