BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán az áfa emelésére készül

Abe Sinzo japán miniszterelnök közölte, hogy az áfát a jövő év április 1-jétől a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra fogják emelni. A japán politika alakitói azzal érveltek, hogy az adóemelés a kulcsa annak, hogy Japán képes legyen csökkenteni az államadósságát, amely jelenleg a GDP 230 százalékának felel meg.

Ám aggodalmak is elhangzottak amiatt, hogy egy ilyen intézkedés árthat a belföldi keresletnek. Ugyanakkor elemzők szerint a legutóbbi adatok a gazdasági élénkülés jeleit mutatják, és ez segített eloszlatni az ilyen félelmeket. Az AFP francia hirügynökség idézte Abét, aki szerint az adóemelésnek az a célja hogy "fenntartsák az ország bizalmát és fenntartható társadalombiztosítási rendszert adjanak át a következő generációnak."  Előzőleg, kedden, a Bank of Japan által készitett Tankan-felmérés arról számolt be, hogy javult a hangulat a japán feldolgozóipari cégek körében. Az index az idei harmadik negyedévben plusz 12-re nőtt, az előző negyedévi plusz 4-ről. A feldolgozóipari cégek a jelenlegi költségvetési évben a kiadásaik növelését is tervezik, ami szintén hozzájárul a növekedéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.