BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő befektetések Gibraltáron

A kedvező adórendszer miatt a piaci beruházások is növekedésnek indultak Gibraltáron. Számos kereskedő, akik korábban Londonban vagy Zürichben dolgoztak, most Gibraltárra utaztak a kedvezőbb feltételek miatt.

Gibraltár meglehetősen sikeresen vonzza az új befektetőket az alacsony adók miatt – közölte Joseph Caruana, a Deloitte & Touche üzleti tanácsadó cég vezérigazgatója. Hozzátette, az emberek egy olyan helyet keresnek, ahol szívesen látják őket, és mellette nem is kell fizetésük nagy részét adóra áldozniuk.

Gibraltár egyébként az OECD adólista legtetején állt 2009-ben. Londonban az 50 százalékos adókulcsot 45 százalékra csökkentették, de így is sok kereskedő távozott az országból.

Gibraltáron a profit 10 százaléka megy adóra, míg Londonban 23 százaléka. Ezen felül nincs jövedelmi adó, így a kereskedők jobban járnak, mint Nagy-Britanniában.

Andrew McGrath, egy helyi étteremvezető szerint Gibraltáron az élet nagyon jó és biztonságosan lehet családot alapítani, lehet előre tervezni.

A spanyolok és a britek közt fennálló feszült viszony két hónapja kezdődött, amikor Gibraltár a spanyol határnál mesterséges zátonyokat alakított ki, ami a spanyolok szerint hosszútávon káros lehet a halászatra.

Spanyolország válaszlépésként szigorította az ellenőrzéseket a gibraltári határátkelőn, ami jelentősen meghosszabbította az utazók és a szigeten lakók várakozási idejét.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára. Azonban a spanyol kormányok az utóbbi években rendszeresen megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.