NAV: Több vizsgálat, nagyobb szigor

A NAV ellenőrzési irányelv ismét pontos tájékoztatást adott arról, mely területeken számíthatunk leginkább az adóhatóság jelenlétére. Az idei év alapvető üzenete: az adóhatóság koncentráltan, valamennyi adózónál ugyanazzal a szigorral fog eljárni az adóbevételek megrövidítésének, költségvetési támogatások jogosulatlan visszaigénylésének megakadályozása érdekében. Nem különül majd el egymástól a hibát vétő és a szándékos adóelkerülő adózó.

A közzétett számok alapján szembetűnő, hogy idén az ellenőrzési típusok között jelentős elmozdulás várható. Addig ugyanis, amíg az adónem ellenőrzések aránya csökkenni fog, a célvizsgálatok aránya hangsúlyosan növekszik. Köztudomású, hogy a célellenőrzések kevesebb időt igényelnek, gyorsabban el lehet végezni őket, ebből következik, hogy több is végezhető belőlük. Ez a változás a darabszámokban jelentős elmozdulást jelent, vagyis az adóhatósági jelenlét idén érzékelhetően növekedni fog, egyre többen és többször fognak találkozni az adóellenőrökkel. Nem titok, mindez összefügg azzal, hogy az idei évben már élesben elindult az online pénztárgépek használata, amellyel a feketegazdaság visszaszorításában átütő fordulatot kíván elérni a hatóság. Ezt támogatja a növekvő súlyú adóhatósági jelenlét is.

A korábbi években megismert ellenőrzési főirányok az idei évben is a megmaradnak. Az áfaellenőrzések továbbra is vezető helyen lesznek; a kiutalást kérők, az adóminimalizálók és a láncértékesítéses kereskedelmi tevékenységet folytatók is számíthatnak az adóhatóság megjelenésére.

Célkeresztben maradnak a munkaerő-kölcsönzők, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók, hasonlóan a korábbi évekhez. A magánszemélyeknél az eltitkolt jövedelmek feltárása is kiemelt ellenőrzési terület lesz. A vagyonosodási vizsgálatoknál az ellenőrzések várhatóan nagyobb hangsúlyt fognak fektetni arra, hogy a vállalkozás indokolatlan készpénzmozgása, vagy egyéb gyanús vagyonmozgás miatt a magánszemély ellenőrzése a vállalkozás vizsgálatával párhuzamosan is elinduljon. A társasági adó ellenőrzések továbbra is hangsúlyosak maradnak ott, ahol adó- vagy adóalap kedvezményt számolnak el az adóalanyok. Itt kiemelten számíthatnak ellenőrzésre az adózók, ha fejlesztési adókedvezményt számoltak el, támogatások után adókedvezményt érvényesítettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.