BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai nagy beruházások Romániában

A világ legnagyobb pénzintézetének számító Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank fogja finanszírozni a cernavodai atomerőmű hármas és négyes blokkjának, továbbá a rovinari-i hő- és a tarnicai vízierőmű megépítését. Románia ipari megrendeléseket és több ezer munkahelyet remél a beruházások nyomán.

A világ legnagyobb pénzintézetének számító Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank fogja finanszírozni a cernavodai atomerőmű hármas és négyes blokkjának, továbbá a rovinari-i hő- és a tarnicai vízierőmű megépítését. Románia ipari megrendeléseket és több ezer munkahelyet remél a beruházások nyomán – tájékoztat a Krónika.ro.

Kezd beérni a román kormány keleti nyitást meghirdető politikájának gyümölcse. Liviu Dragnea szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes  hétfőn a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) elnökével folytatott bukaresti megbeszélése után bejelentette, hogy a pénzintézet fogja finanszírozni a kínai vállalatok romániai beruházásainak jelentős részét – számol be a lap.

Dragnea kijelentette: az ICBC adja a pénzt a cernavodai atomerőmű több évtizede tervezett hármas és négyes blokkjának kivitelezésére, amellyel várhatóan a China General Nuclear Power Groupot bízzák meg. A román fél már korábban kikötötte, hogy az ország energetikai függetlenségéhez jelentős mértékben hozzájáruló reaktorok – a jelenleg működő két blokk biztosítja Románia áramellátásának 18 százalékát – öt évre becsült kivitelezése során ne ázsiai, hanem belföldi munkaerőt alkalmazzanak.

A két blokk megépítésének költsége becslések szerint 6,4 milliárd euróra rúg, és kanadai technológia alapján készülnének el. Megállapodás született arról is, hogy a kínai bank finanszírozza a Kolozs megyei tarnicai vízierőmű és az 500 megawattos rovinari-i (Gorj megye) hőerőmű megvalósítását.

A kétoldalú kapcsolatok terén tavaly volt tapasztalható előrelépés, amikor közel húsz év után novemberben először járt Bukarestben kínai kormányfő Li Ko-csiang személyében. Az már korábban eldőlt: a kínai fél építi meg a Bukarestet a Fekete-tenger parti Konstancával összekötő gyorsvasutat és a főváros vasúti körgyűrűjét, ugyanakkor hosszú távú terv, hogy a gyorsvasutat Bukaresttől elvezetik a román–magyar határig, így a projekt teljes költsége becslések szerint 11 milliárd dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.