BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a NAV elnöke: rajta van a kitiltottak listáján

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Vida Ildikó elmondta azt is, hogy polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez a hivatalt illetve a személyét ért rágalmak miatt. A szerdán megjelenő interjúban olvasható azt is: a NAV-elnök a kitiltásról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét, nevet azonban nem tudni. Lemondani nem akar.

A NAV elnöke az interjúban azt állította: érthetetlen számára, hogy miért támadták őt és a hivatalt ok nélkül. "Vannak vizsgálataink, amelyek olyan érdekcsoportok körül folytak és folynak napjainkban is, amelyek könnyen kapcsolatot teremthetnek az amerikai nagykövetséggel. Az is elképzelhető, hogy külső személyek, minden alap nélkül bár, de ránk hivatkoznak egyes esetekben és ez ellen szinte lehetetlen védekezni" – fogalmazott.

Mint mondta: vizsgálati csoportot állít fel, amely "mikroszkóppal" fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Vida Ildikó beszélt arról is, hogy a beutazás korlátozásáról levélben értesítették, amelyben egy elnöki nyilatkozatra hivatkoztak. Ennek egyik passzusa, hogy felfüggeszthetik belépését annak, aki korrupcióban érintett, vagy abból hasznot húz. A levélben sem ügyet, sem tárgyat, sem bizonyítékot nem neveztek meg – tette hozzá.

A NAV elnöke az eljárást példátlannak, aljas támadásnak tartja, mert elmondása szerint semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese.
Vida Ildikó a levél tartalmáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét, azt viszont nem tudni, kit.

Állította: csak részben emiatt az ügy miatt kerülte az elmúlt hetekben a nyilvánosságot, távol maradásának másik oka, hogy szabadságra ment. "Tudom, hogy szerencsésebb lett volna hamarabb kiállnom a nyilvánosság elé, de ez az aljas támadás annyira megrendített, hogy napokig fel sem tudtam fogni, hogy mi történik velem" – mondta. A NAV elnöke nem foglalkozott a lemondás gondolatával, mert azzal szerinte beismerte volna a vádakat – derül ki az interjúból.

Újságírók, ellenzéki politikusok hetek óta próbálják elérni a NAV elnökét, hogy megkérdezhessék tőle, valóban kitiltották-e őt korrupció miatt az Egyesült Államokból. Az erről kiszivárgott értesüléseket az adóhivataltól eddig nem tagadták, de egyértelmű megerősítést sem adtak – eddig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.