BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugvópontra kezd jutni a magyar adórendszer

A magyar adórendszer két fontos tulajdonsága az idei évre sem változott meg - mondta lapunknak Erdős Gabriella, a TaxMind Kft. vezető cégtársa, aki az idei adóváltozásokról tartott előadást a Világgazdaság évindító konferenciáján.

A különadók többsége az árbevételt, és nem a nyereséget terheli. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak akkor is kell adót fizetni, ha nem elég jövedelmező a vállalkozásuk, vagy még egy olyan fázisában vannak a beruházásnak, amikor még nem látni annak a végét. A másik fő jellemzője a hazai adórendszernek, hogy sok a furcsa, szokatlan adónem, ami miatt nem illünk bele az európai átlagba.

Pozitív fejleménynek tartja Erdős Gabriella viszont azt, hogy nem voltak nagyon alapvető változások az adórendszerben. „Végre úgy látszik, hogy az adórendszer kezd egy kicsit nyugvópontra jutni. Nem csinálunk egy új adórendszert minden évben” - mondta.

Pozitívumnak tartja a két adókedvezmény (adófelajánlás intézménye a magánszemélyek 1 százalékának mintájára, illetve a felsőoktatási intézmények tartós támogatása) bevezetését is a szakértő, bár nem híve az adókedvezményeknek, mert szerinte kedvező adókörnyezettel, stabilitással és főleg az egyéb versenyképességi tényezők növelésével lehet igazán jó beruházási környezetet teremteni.

A társasági adó terén viszont negatív dolognak értékeli a veszteségelhatárolás korlátozását, ami szerinte nem igazán indokolható gazdaságilag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.