BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokat vontak el pénzmosási ügyekben

A pénzmosás gyanújával tett bejelentések alapján az adóhivatal 152 alkalommal, a szolgáltatókkal közösen akasztott meg átutalásokat, ennek eredményeként a nyomozó hatóságok 1,6 milliárd forintot és 3,5 millió eurót vontak el az érintettektől - írta a Napi Gazdaság.

Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője elmondta: tavaly a pénzmosás elleni irodához 9618 bejelentés érkezett, míg 2013-ban ennél több jelzést juttattak el az egyes szolgáltatók.

A bejelentéseket megvizsgálta az iroda, a megszerzett információkat nemegyszer továbbította különféle szervezeteknek. "Több mint félszáz alkalommal egyes közigazgatási hatóságoknál kezdeményezett eljárást az egység, ilyen keretek közt adóvizsgálatok is megindulhattak" - mondta a szóvivő, aki szerint lényeges adatokat kaptak az irodától a nyomozó hatóságok is, például a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a nemzetbiztonsági szolgálat is.

A tavalyi tapasztalatok kapcsán a szóvivő kiemelte: a banki és más szolgáltatók – általában – egyre részletesebb bejelentéseket tesznek. Nemcsak magáról a gyanús tranzakcióról számolnak be, hanem körbeírják az ügyfél magatartását, s nemegyszer kiegészítő dokumentumokat is csatolnak. Akadnak ugyanakkor intézmények, szervezetek, amelyek manapság sem igen tesznek jelzéseket, vagy ha el is juttatnak információkat, azok hiányosak – jegyezte meg az alezredes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.