BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az export húzta az ipari termelés növekedését

Az export húzta az ipar növekedését áprilisban, miközben a belföldi értékesítés alig bővült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatai szerint. A termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit a márciusi 11,6 után, amiben kulcsszerepe volt az autógyártás további bővülésének: a járműgyártás kivitelének 13 százalékos emelkedése jóval meghaladta a teljes exportértékesítés 8,2 százalékos növekedését. A hazai eladások mindössze 0,6 százalékkal emelkedtek.

A járműgyártás kibocsátása 17 százalékkal nőtt áprilisban, miközben az elektronika csak 3,2 százalékos bővülést mutatott áprilisban. Az élelmiszeripar azonban 1 százalékkal visszaesett, főként a hazai eladások csökkenése miatt. Nagyot nőtt a gyógyszeripar és a gumi, illetve műanyagtermékek gyártása, a gépi berendezések gyártása azonban visszaesett.

Még ha a feldolgozóipari ágazatok vegyesen is teljesítettek, az év első négy hónapjában 7,6 százalékkal haladta meg a termelés volumene a tavalyi év azonos időszakéban mért szintet, és úgy tűnik, hogy a kilátások is kedvezőek. A feldolgozóipar összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal emelkedett tavaly áprilishoz képest.

Az ipar további bővülésére utal az is, hogy az új belföldi rendelések 11, az export pedig 4,8 százalékkal nőtt. Az összes új rendelés 12 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. Elemzők szerint az ipari termelés idén is 7 százalék felett növekedhet, amit a javuló európai konjunktúra is támogat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.