BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azonnal lecsap a számlán lévő pénzekre az adóhivatal

Az adóhatóság amint módja van rá, azonnal beszedi a tartozásokat, mert az Állami Számvevőszék megállapításaira reagálva szigorított a gyakorlatán. A Feketelista.hu adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén több mint 20 százalékkal többször rendelt el inkasszót – azonnali beszedést –, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez pedig számos vállalkozást kellemetlenül érint: az adótartozás egy összegben és azonnali fizetése sokszor komolyan veszélyezteti a vállalkozásokat. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint több olyan lehetőség is az adózók rendelkezésére áll azonban, amelyek késleltethetik, megakadályozhatják vagy elviselhetőbbé tehetik az adótartozások végrehajtását.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a fő szabály szerint mindaddig, amíg a NAV jogerős határozatot nem hoz, az adótartozás nem szedhető be. A határozat jogerőssé válásával azonban a tartozás végrehajthatóvá is válik. Így ha esetleg vita volna az adózó és a NAV között a tartozásról, akkor is a cégnek ki kell fizetni a pénzt.

Ezt megakadályozandó lehet kérni a jogerős (vagyis végrehajtható) határozat felülvizsgálatát a bíróságtól, és a végrehajtás felfüggesztését is, például mert a tartozás azonnali megfizetése ellehetetlenítené a cég működését. Ha erre – a határidők lejárta miatt – nincs lehetőség, akkor fizetési halasztás, részletfizetés is kérhető. Ilyenkor tojástáncról van szó: egyszerre kell alátámasztani azt, hogy az tartozás azonnali és egy összegben való megfizetése a vállalkozás számára gazdasági nehézséget okoz, de azt is, hogy a későbbiekben a kérelmezett ütemezésben képes lesz a tartozás megfizetésére. A harmadik lehetőség, hogy az adóhatóság függeszti fel a végrehajtást. Ezt az adózónak kell kérnie olyan esetben amikor az adózó a végrehajtást amúgy fel nem függesztő jogorvoslattal fordul a hatósághoz. Tipikusan ilyenek a határozattal szemben benyújtott felügyeleti intézkedés iránti kérelmek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.