BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pénzt utalhatnak át a görög cégek importszámla kiegyenlítésére

A görög kormány pénteken némileg tovább enyhített a hónap eleje óta érvényben lévő szigorú tőkekorlátozáson, mostantól több pénzt engedélyez átutalni a cégeknek importszámláik rendezésére.

A görög jegybank bejelentése szerint a cégek az eddigi 50 ezer euró helyett 100 ezer eurót utalhatnak át külföldre importszámláik kiegyenlítésére a kereskedelmi bankokon keresztül.

A 100 ezer eurót meghaladó kérelmekről a pénzügyminisztérium dönt.

A jegybank illetékesei pénteken azt mondták, hogy az új intézkedéssel az importügyleteknek már csupán 25-30 százalékáról kell a pénzügyminisztériumnak döntenie. A görög kereskedelmi és iparkamara egyik illetékese ugyancsak pénteken azt mondta, hogy a három héten át tartó kényszerű bankszünet a görög piacnak 3 milliárd euró veszteséget okozott.

Évi mintegy 40 milliárd eurónyi a görög gazdaság importigénye, azaz napi közel 130 millió euróra van szükség, de ennek az összegnek csak egy részéhez lehetett hozzájutni az elmúlt négy hétben a tőkekorlátozás miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.