BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is megosztottak az osztrák pártok a görög adósságot illetően

Továbbra is megosztottak az osztrák pártok a görögországi referendum nyomán kialakult helyzet megítélésében.

Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár az ORF híradójában arról beszélt, hogy új programot indítani összehasonlíthatatlanul nehezebb lesz, mint az utolsó pillanatig folytatni a tárgyalásokat. Hangsúlyozta: közös Európát és együttes megoldást akarnak, ezért az ajtajuk nyitva áll a görögök előtt. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a görög kormány  stratégiai javaslatot tesz. Faymann elmondta: olyan gazdaságot támogat, amelyben a legszegényebbek "nem fizetnek rá".

A nagyobbik kormányzó párt frakcióvezetője, Andreas Schieder szerint érzelmileg meg lehet érteni a görögök akaratát, azonban az európai összetartást szem előtt tartva közös megoldásra kell törekedni.

A nagykoalíciós partner Osztrák Néppártot képviselő külügyminiszter,  Sebastian Kurz "veszélyes győzelemnek" ítélte meg az eredményt, amely szerint emég nehezebbé teszi a jelenlegi helyeztet. A miniszter szerint a szolidaritás nem egyirányú út, és reményét fejezte ki, hogy a görög pénzügyminiszter lemondása annak a jele, hogy Görögország a kompromisszumkészebb utat választja.

Hans Jörg Schelling néppárti pénzügyminiszter szintén kedvezőbb jövőbeli tárgyalási körülményekben bízik. A miniszter véleménye szerint Görögországnak segélycsomag nélkül is mindenképpen reformokra van szükségre. Arról is beszélt, hogy nem látható még egyértelműen, hogy a népszavazás eredménye az Európából kifele vezető utat jelenti vagy egy együttműködőbb közös munkát fog eredményezni. Kijelentette: Európa mindig kész az egyeztetésre, a tárgyalóasztalt Görögország hagyta ott.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, Harald Vilimsky szerint itt az ideje, hogy kivezessék az országot az eurozónából, olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges. A képviselő szerint a jelenlegi válság az unió tehetetlenségét is mutatja. A párt főtitkára Herbert Kickl szerint az osztrákoknak arról kellene népszavazás tartaniuk, hogy adjanak-e Görögországnak további egy centet is akár.

Az ellenzéki Zöldek vezetője Eva Glawischnig szerint a görög nép nem Európára, hanem a kemény megszorító intézkedésekre mondott nemet.

Az Osztrák Európa-politikai Társaság (ÖGfE) legfrissebb felmérése szerint az osztrákok 56 százaléka az ellen van, hogy az unió további segítséget nyújtson Görögországnak az államadósság leküzdésében, a válaszadók 38 százaléka pedig támogatná a segítségadást. A kutatás szerint 46 százalék kitart amellett, hogy távozzon Görögország az euróövezetből, 41 százalék ezt azonban nem támogatná.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.