BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hozták a papírformát a nagybankok

Nem kápráztatták el a befektetőket harmadik negyedéves eredményükkel az elsőként jelentő amerikai nagybankok. Igaz, többmilliárdos profitjuk miatt szégyenkezniük sem kell.

Az alacsony kamat- és hozamkörnyezettel, illetve a világgazdaság fejlődési ütemét jellemző nehézségekkel magyarázta Jamie Dimon elnök-vezérigazgató a Wall Street nagy bankházai közül elsőként jelentő JP Morgan várakozástól némileg elmaradó harmadik negyedéves számait.

Bevételeik 23,54 milliárd dollárra estek vissza, ez az előző év azonos időszakáénál 6,4 százalékkal kevesebb. Nőtt viszont az adózott eredmény: a 6,8 milliárd dolláros profit 22 százalékos előrelépést takar, noha a bank nem jeleskedett sem a vállalatfinanszírozás, sem a befektetések, sem a jelzáloghitelezés terén. Költségcsökkentési programjuk viszont gőzerővel folyik, az idén eddig már tízezer dolgozójuktól búcsúztak el.

Jamie Dimon nincs kibékülve az olajárakkal, s vészforgatókönyveikben már 30 dolláros hordónkénti tarifával kalkulálnak. A fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó befektetéseiket ennek fényében át kell értékelniük, veszteségeikre további 750 millió dollár tartalékot képeztek – írja a Business Insider. Az energetikai portfólió megtisztítása nemcsak a JP Morgan számára okoz veszteséget – a Goldman Sachs már 20 dolláros árat is lehetségesnek tart –, azt az egész pénzügyi szektor megszenvedi, nem is szólva magukról az energiacégekről, amelyek nem vagy csak igen kemény feltételekkel juthatnak majd új forrásokhoz.

Kellemes meglepetéssel szolgált a Bank of America (BofA), amely valamennyi fontos adatát tekintve verte az elemzői várakozásokat. Igaz, a nyereségnél kimutatott látványos javulásra prózai a magyarázat: a mostani harmadik negyedév eredményét már nem nyomasztják súlyos bírságtételek, így lehetséges, hogy az egy évvel ezelőtti 232 millió dolláros veszteség 4,51 milliárdos profitra változhatott. A jogi kiadások tavalyi számlája még hatmilliárd dolláros volt, a most zárult negyedévre már csak egy szerény 231 milliós tétel jutott.

Mint ismert, a BofA a 2007-ben kirobbant jelzálogpiaci válságban játszott dicstelen szerepéért 16,65 milliárd dolláros büntetéssel vezekelt, pontot téve ezzel az ügy végére. A Wall Streettől távoli Charlotte-ban székelő óriásbank bevétele 2,5 százalékkal, 20,91 milliárd dollárra mérséklődött, de még így is 400 millióval meg tudta fejelni a várakozásokat. Mindezt úgy, hogy Brian Moynihan elnök-vezérigazgató idejét az utóbbi hat évben a hatóságokkal folytatott csatározás, bírósági ügyek és a múlt örökségének eltüntetése rabolta el. A bank lassan egyenesbe jön, a stabilitás mellett a profittermelésre fog koncentrálni – ígérte az elnöki posztján a támadások ellenére nemrég megerősített Moynihan. A költségcsökkentés a Bank of Americát sem kerülte el, egy év alatt 14 ezer dolgozójától vált meg, 215 ezresre redukálva létszámát.

A Wells Fargo, az eszközállományát tekintve negyedik legnagyobb amerikai bank is várakozáson felül teljesített, igaz, nem sokkal. A látványos kockázatkerüléséről híres bank inkább távol tartja magát a Wall Street-i nyüzsgéstől, s a klasszikus hitelintézet szerepét ölti magára, s elsősorban a vállalatok és a lakosság kiszolgálását, a jelzáloghitelezést tekinti feladatának. A cég számára egyszázalékos profitnövekedést hozott a harmadik negyedév, a nyereség 5,8 milliárdos volt, eközben a bevétele három százalékkal, 21,9 milliárd dollárra hízott. A Wells Fargo betét- és hitellállománya egyaránt nőtt, kamatmarzsa ellenben tíz bázisponttal, 2,96 százalékra szűkült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.