BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúsznak a záró kifizetések

Ismét módosult a 2014 októberében megjelent kapacitásbővítési pályázat záró kifizetéseinek időpontja.

A szaktárca közleménye szerint elhúzódott a döntés-előkészítési folyamat, ezért a pénzügyi elszámolás végső határideje 2016. április 30-ról 2016. augusztus 31-re módosul. Ugyanekkor azt is írta, hogy az intézményrendszer eltekint az eredetileg feltételként szabott, 12 hónapos megvalósítási időtartamtól. 

Ez már nem az első csúszás a pályázatban. A 2014 októberében megjelent felhívás szerint eredetileg 2015. december végére kellett volna produkálni a projektek pénzügyi zárását. Ezt az időpontot júniusban módosította 2016. áprilisra az irányító hatóság, majd a napokban 2016. augusztus lett a céldátum. Összességében 8 hónappal tolódik a pályázatok záró kifizetése. A közlemény szerint a döntés-előkészítési folyamat elhúzódása miatt kellett így eljárni.

A pályázati felhívás szerint amúgy a támogatási kérelmeket az azok benyújtásától számított 30 nap alatt elbírálja a hatóság, azaz normál esetben ennyi idő van hivatalosan arra, hogy kiderüljön, nyert-e a pályázó, vagy sem. Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mi miatt lassult le a döntés-előkészítés, de eddig nem kaptunk választ. Azrról is csak piaci szereplőktől értesültünk, hogy a nyertesek nem tudnak számlákat feltölteni, mert a pályázatok elszámolásához szükséges informatikai rendszer nem működik jól. 

A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítésére 10–100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek, a felhívás meghirdetésekor a rendelkezésre álló keretösszeg 8,5 milliárd forint volt, s a kiíró 150-200 nyertessel számolt. A cégek a fejlesztésüknek legfeljebb 50 százalékáig pályázhattak az uniós támogatásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.