BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adózás: Néhány új szabályt is érdemes átnézni a december 21-i határidő előtt

Most kell igazán odafigyelniük a könyvelőknek: a nyereségadó előlegének fizetéskor már alkalmazni lehet az új kedvezményeket. Aki pedig elfelejt bejelentkezni adóhitelre, akár bukhatja is.

Az idén sem lehet rutinból számolni a társasági adóelőleget, a könyvelőknek számos új szabályt kell átnézniük, hogy elkerüljék a túltöltést, vagy ami még rosszabb, a büntetést. Az, aki nem tölti fel a nyereség 90 százalékára az adót, a különbség 20 százalékát kaphatja meg bírságként. Az idén december 20. vasárnapra esik, ezért 21-ig kell a társasági adóelőleget (az evásoknál az evát) a várható adó 90 százalékára feltölteni. Csakhogy évről évre változnak az adóalap-csökkentő és -növelő tételek, így ezek meghatározása gondot okozhat – hívta fel a figyelmet Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere a tanácsadó társaság tegnapi sajtótájékoztatóján.

A társaság szerint a felesleges túltöltést és a büntetéssel járó alultöltést az adókalkulációk ellenőrzésével, a feltöltés összegének pontos kiszámításával, a társaság adófolyószámlájának „kitisztázásával”, illetve az elérhető adóalalap- és adókedvezmények áttekintésével biztosíthatják a cégek. Az idén különösen fontos végiggondolni azt is, hogy milyen kedvezményekkel lehet mérsékelni az adót, aki például elfelejt bejelentkezni az adóhitelre, könnyen bukhatja is azt.

Az adóhitel az idén már igénybe vehető, ha a cég nyeresége ötszörösére emelkedett, és megfelel még néhány egyéb feltételnek (három éve működött, nem alakult át). Ez esetben a tavalyi és az idei nyereség különbségének az adóját két év alatt is meg lehet fizetni, sőt meghatározott feltételekkel (beruházás és létszámnövelés) akár nullára csökkenthető a nagyobb nyereség után fizetendő közteher. Ennek azonban az a feltétele, hogy már most (vagyis december 21-ig) jelezze a cég a hatóságnak: élni kíván a lehetőséggel. (Erre külön nyomtatvány szolgál.)

Azok is csökkenthetik azonban most az adójukat, akik nem tudnak ötszörös nyereségnövekedést felmutatni: könnyebb lett a látványcsapatsportok, a filmalkotás és az előadó-művészeti szervezetek támogatása. Az újdonságot ebben az szja-ban megszokott egy százalékhoz hasonló felajánlás jelenti: a cégek a társasági adó 80 százalékáról is rendelkezhetnek. Ez a kedvezmény tulajdonképpen kiválthatja a látványcsapatsport, valamint a filmalkotók és előadóművészi szervezetek támogatását is: itt kisebb annak kockázata, hogy valamilyen rossz igazolás, nem teljesített feltétel miatt az adóhatóság utólag hajtja be rajtuk a ki nem fizetett adót. A korábbi, még ma is élő rendszerben, ha valami nem stimmelt, a NAV azt nem találta jogosnak, hogy a cég nem fizetett adót: így azt még egyszer be kellett fizetni és még büntetés is járt. Az új, felajánlásos megoldással legfeljebb annyi történik, hogy adminisztrációs hiba esetén a hivatal nem utalja el a támogatást, vagyis a cégnek nincs bűntetési kockázata. Ráadásul a társaság itt is jobban jár, hiszen a felajánlott összeg egy része visszajár: ez, ha a felajánlás az adóelőlegből történik, akkor 7,5 százalék jóváírást jelent, ha az adóból, akkor csak 2,5 százalékot.

Változás még, hogy üzleti vagy cégértéknél 10 százalékos terv szerinti értékcsökkenési leírás is alkalmazható a társasági adóban. Ennek az a feltétele, hogy a vállalkozás nyilatkozzon arról: az üzleti vagy cégérték kimutatásának, kivezetésének körülményei összhangban vannak a rendeltetésszerű joggyakorlás elvével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.