BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fél éven belül újra megváltozik az adózás rendje

Fél éven belül lezárul az adóhivatal átszervezése, bevezetik az új – a dolgozóknak régóta ígért – életpályamodellt, megújítják az adózás rendjéről szóló jogszabályokat, és kiterjesztik az elektronikus ügyintézést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új vezetőinek ünnepélyes kinevezésekor arról beszélt, hogy ügyfélbarát adóhatóságot alakítanak ki. Az adóhivatalnak a jövőben partnerként kell támogatnia a vállalatokat, vállalkozásokat és a magánszemélyeket, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban, könnyebben tehessenek eleget adófizetési kötelezettségüknek – mondta. Varga szerint az ország versenyképességének további növekedését veszélyeztette volna, ha nem alakítják át az adóhivatal szervezetét úgy, hogy jobban hozzá tudjon járulni a gazdaság fejlődéséhez, rugalmasabban tudjon alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz.

A NAV átszervezését tavaly kezdték el, kormányhivatal helyett központi hivatal lett, amelynek nincs elnöke, az új szervezetet az adóügyi államtitkár, Tállai András irányítja, munkáját négy helyettes államtitkár és két főigazgató segíti. Korábban hat elnökhelyettes és számos főigazgató dolgozott a hivatalnál, ahol az átszervezéssel megszüntették a regionális igazgatóságokat. A megyei döntések korrigálásáért egy központilag erre a célra létrehozott fellebbviteli igazgatósághoz lehet majd fordulni, ám az új igazgatóság feladata az is, hogy biztosítsa az egységességet a szervezeten belül. Az átszervezés nyomán számos szervezeti egység megszűnt, radikálisan csökkent a vezetők, a főosztályvezetők és az igazgatók száma is.
A régi NAV vezetői közül – mint arról már beszámoltunk – csupán a bűnügyi terület vezetőjét őrizte meg a miniszter az új szervezet élén: Sors László a bűnüldözési és a nyomozó hatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett, ő korábban is ezzel a területtel foglalkozott. Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett. A NAV központi irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki. Mindannyian több mint húsz évet dolgoztak a hivatalnál különböző vezető beosztásokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.