BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvanféle adót kell fizetni

Az áfa 25 százalékban, a személyi jövedelemadó pedig 13 százalékban járul hozzá a központi adóbevételekhez.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda számításai szerint jelenleg hatvan adófajta létezik Magyarországon. Az áfa 25 százalékban, a személyi jövedelemadó pedig 13 százalékban járul hozzá a központi adóbevételekhez, ugyanakkor az adók döntő többsége 1 százaléknál kisebb mértékű bevételt generál.

Közismertségéhez viszonyítva sokaknak meglepő lehet, hogy a társasági adó alig több mint 3 százalékot hozott a konyhára. Ez azonban csalóka viszonyítás az ügyvédi iroda szerint, mivel legtöbb központi adónemünknek az adóbevételekben játszott szerepe nem haladja meg az 1 százalékot. Erről az oldalról nézve már kimondottan jelentős adónemnek minősül például a pénzügyi tranzakciós illeték, amely az adóbevételeknek több mint 2 százalékáért felel.

A 60 adófajtába több olyan is tartozik, amelyek a nemzetgazdaság szempontjából kimutathatatlannak tűnnek. Ilyen például háztartási alkalmazottak után fizetendő havi ezer forintos adó. Ebből az adóból a zárszámadási törvény és a KSH-statisztikák alapján 2014-ben 26 millió, 2015-ben pedig 29 millió forint bevétel származott - vagyis 2015-ben csupán 2 400 fő után fizettek ilyen adót. Azaz nem csak a bevétel kevés, de valószínűleg az ilyen típusú foglalkoztatás kifehérítésére irányuló célt sem érte el az az adónem.

Hasonló eredményre juthatnánk a pornográf tartalmakra kivetett kulturális adóval kapcsolatban. Ez az adónem 2014-ben 145, 2015-ben pedig 126,5 millió forintot hozott a költségvetésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.