BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több adó járhat vissza

Szinte borítékolható, hogy minden korábbinál több adót fognak visszaigényelni az idén az öngondoskodók.

Szinte borítékolható, hogy minden korábbinál több adót fognak visszaigényelni az idén az öngondoskodók. A személyi jövedelemadó bevallásának határideje ma zárul le, és több százezer ember kérheti a nyugdíjcélú megtakarításokra járó 20 százalékos adókedvezményt. Tavaly 423 ezer önkéntes pénztári tag, csaknem 29 ezer nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) és 42,4 ezer nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező magánszemély vette ezt igénybe, ezek összesített volumene meghaladta a 14,14 milliárd forintot. Ezzel megdőlt a 2010-es rekord, amit még kedvezőbb feltételek között állítottak fel, akkor ugyanis 30 százalékos adó-visszatérítés járt az ilyen megtakarításokra.

Az adózók a pénztári befizetéseikre akkor kaphatnak szja-visszatérítést, ha egyéni befizetésről van szó, ezek összege pedig tavaly mindhárom pénztártípus esetében nőtt. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba a tagok 66,43 milliárd forintot fizettek be, az önkéntes egészségpénztárakba 15,6 milliárdot, az önsegélyező pénztárakba pedig 879 millió forintot – ez rendre 6,5 százalékos, 18,6 százalékos, illetve 84,3 százalékos növekedést jelentett. A pénztártagok ezek alapján elvileg több mint 16,5 milliárd forintot is visszaigényelhetnének, de a maximális összeget az elmúlt években még sosem sikerült megkapniuk. Tavaly 10,16 milliárd forintot tudtak visszaigényelni, az idén, ha a visszatérítések összege az egyéni tagdíjbefizetések ütemében bővül, 11,5 milliárd forint körüli összeget kaphatnak vissza.

A nyugdíjbiztosításoknál látványosabb lehet a növekedés. Az adott évi biztosítási díjak 20 százaléka jár vissza, a biztosítottak száma pedig 2015-ben nem egészen 68 ezerről 117 ezerre nőtt. Az adó-visszatérítés alapját képező díjbevétel még gyorsabban bővült, 11,6 milliárd forintról 29 milliárdra ugrott. Tavaly a nyugdíjbiztosítással rendelkezők nagyjából kétharmada igényelt vissza szja-t, összesen 1,63 milliárd forintnyit. Az idén, ha a biztosítási díjak növekedését követi a visszatérítés összege, 4 milliárd forintnál is többet fizethet vissza a biztosítottaknak az állam.

Kedvezmény forrása lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla is. Ezek száma a Magyar Nemzeti Bank 2014-es adatai szerint 150 ezer körül stagnált, a rajtuk lévő állomány 500-600 milliárd forint között alakul. Tavaly a NYESZ-tulajdonosok csupán ötöde igényelt vissza adót, összesen 2,36 milliárd forintnyit. Ha az idén is hasonlóan járnak el a NYESZ-tulajdonosok, akkor a különféle öngondoskodási célú megtakarítások után összesen 18 milliárd forint körüli összeget fizethet vissza az állam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.